2013-10-24 10:52:51• hírek • MTI

A német katolikusok üdvözlik a limburgi püspök felfüggesztését

A német katolikusok központi bizottsága (ZdK) szerdán üdvözölte, hogy Ferenc pápa felfüggesztette tisztségéből a limburgi egyházmegye püspökét, a testület egyben sürgette a botrányt kiváltó helyi rezidenciaépítési projekt alapos kivizsgálását.

A római katolikus egyház németországi világi szervezeteit összefogó ZdK elnöke, Alois Glück szerdai közleményében hangsúlyozta: Franz-Peter Tebartz-van Elst püspök felfüggesztése alkalmat teremt "a limburgi események teljes mértékű és következetes tisztázásához".

Az új limburgi püspöki rezidencia felépítésének körülményeire vonatkozó valamennyi adatot nyilvánosságra kell hozni, és meg kell nevezni a felelősöket - tette hozzá Glück. Teljes átláthatóságra van szükség azért is, hogy "ne nehezítsék meg összeesküvés-elméletek" az ügy "nyilvános feldolgozását" - olvasható a közleményben.

Franz-Peter Tebartz-van Elst püspököt elsősorban azért bírálják, mert az eredetileg tervezett 2,5 millió eurónál nagyságrendekkel több pénzt fordított a limburgi püspöki rezidencia felújítására és bővítésére. A püspöki hivatal legutóbbi, október elején készült becslése szerint a költségek elérik a 31 milliót, más becslések szerint pedig akár 40 millió euróba is kerülhet az épületegyüttes, amely egyebek között könyvtárból, konferenciatermekből és egy kápolnából áll össze.

A püspököt tekintélyelvűnek nevezett vezetési stílusa miatt is bírálják, helyzetét pedig tovább rontotta, hogy a beruházás körül kialakult botrány közepette egy másik üggyel összefüggésben a hamburgi ügyészség úgynevezett büntetőparancsot adott ki ellene, mert álláspontja szerint nem mondott igazat egy bíróság előtt tett, esküt helyettesítő nyilatkozatában.

A ZdK elnöke szerint Tebartz-van Elst felfüggesztése "megadja az esélyt az újrakezdés felé tett első lépéshez", amire nagy szükség van, mert az egyházmegyében az utóbbi hetekben kialakult helyzet egyre inkább megterhelte a limburgi hívőket és az egész németországi katolikus egyházat.

A Vatikán szerdai közleménye szerint "a főpapnak jelenleg nincs módjában ellátnia a püspöki szolgálatot", és egy időre, legalábbis a német püspöki konferencia által indított vizsgálat lezárásáig távol kell maradnia az egyházmegyétől, amelyet távollétében az általános érseki helynök irányít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: