2012-02-07 13:44:52• hírek • Kocsis Zoltán

Megpenészedett a kenyér a szupermarketben

Az elmúlt két hétben összesen tizenöt lakossági bejelentés érkezett a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság címére, mondta el az intézmény vezetője, Valentin Breban, a kedden megtartott sajtótájékoztatóján.

Az egyik panaszos egy szeletelt és becsomagolt kenyeret vett az egyik szupermarketben, majd amikor hazavitte, megdöbbenve állapította meg, hogy jól látható penészfoltok vannak rajta - pedig a szavatossága csak február 10-én járt volna le. A Hatóság munkatársai leellenőrizték a készlet többi darabját, de nem találtak több problémás kenyeret. A vásárlónak nem volt más igénye, mint hogy fizessék vissza a kenyér árának ellenértékét. A forgalmazó persze nem úszta meg ennyivel: 1000 lejes büntetést kapott.

Egy vetési illetőségű panaszos egy univerzális távirányítót vásárolt az egyik szupermarket épületében található elektronikai szaküzletben. Hazaérve aztán kiderült: az eszközhöz nincs román nyelvű használati utasítás, ezért nem tudta használni. A vevőnek önzetlen módon nem volt semmilyen más kérése a forgalmazóval szemben, minthogy az összes import terméket lássa el román nyelvű használati utasítással is.

Breban felhívta a figyelmet két, mondhatni szociális jelenségre. Az egyik, hogy telefonüzeneteken értesítik az embert: egy új televíziót és tíz ezer eurót nyert az egyik nagy elektronikai üzletlánctól. Ilyenkor azt kérik a „szerencséstől", hogy az hívjon vissza egy bizonyos telefonszámot - amelyről aztán kiderül, hogy emelt díjas.

A másik, hogy Szatmárnémetiben egy más megyében székelő cég hirdeti szolgálatait: épületeket szigetel. Ezzel kapcsolatban az a baj, hogy nem minőségi munka esetében a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság csak nehezen tud fellépni a cég ellen.

A meteorológiai viszonyok miatt a Hatóság szükségét látta, hogy ellenőrizze: a Szatmárnémeti Repülőtéren tevékenységet folytató légitársaságok betartják-e az utasok jogait. Amennyiben ugyanis elmarad egy járat, akkor a társaság köteles visszafizetni a jegy árát, vagy esetleg más időpontra napolni az utazást. Esetenként a légitársaságok kötelesek élelemmel, üdítőkkel ellátni az utasokat, telefon-összeköttetést vagy szállást biztosítaniuk ügyfeleiknek.

Szatmárnémeti esetében még egyetlen járatot sem kellett törölni az idei télen. Apró csúszások ugyan voltak, de a Hatóság szerint az illetékesek eleget tettek törvény előírta kötelezettségeiknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: