2017-02-10 17:23:12• hírek • Kocsis Zoltán

A nem elég is előrelépés – pénzt kapott a megye a terelőutakra

Szatmárnémeti és Nagykároly elkerülő útjára is pénzt különített el a kormány a parlament által elfogadott költségvetésében. Az RMDSZ több pénzt szeretett volna kialkudni, képviselői pedig látnak esélyt az újabb Szamos-híd finanszírozására is.

Optimista. Ezzel a kifejezéssel jellemezte Erdei D. István parlamenti képviselő az RMDSZ szatmári szervezetének pénteki sajtótájékoztatóján a kormány költségvetését. „A költségvetés elkészítője, azaz a kormány nagyobb fogyasztásban bízik, ezért meglehetősen optimista büdzsét állított össze. A közalkalmazottak fizetésének megemelése következtében a személyzeti költségek a GDP 0,7%-ával emelkedtek meg", magyarázta Erdei. És hogy miért optimista a kormány költségvetése? Azért, mert az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság  által becsültnél jóval magasabb értékekkel kalkulált mind a várható GDP, mind a várható gazdasági növekedés terén. A kormány számításai szerint a bruttó átlagfizetés 3130 lej lesz. Ami viszont biztos, a minimálbér 1450 lej, a nyugdíjpont értéke pedig 1000 lej lesz.

Ezzel együtt a költségvetési hiány nem haladja meg a Maastricht-i Szerződésben foglalt 3%-ot.

Ami a költségvetés Szatmárt érintő részét illeti, végre belefoglaltak 137 millió lejt, amit Szatmárnémeti terelőútjára irányoztak elő. „Ez az összeg a munka elkezdéséhez elegendő", jelentette ki Magyar Lóránd képviselő. Emlékeztetett arra, hogy a terelőút 800 millió lej értékű kivitelezési szerződése már alá van írva, a munka tényleges elkezdéséhez azonban még szükség van a kormány a kisajátításokkal kapcsolatos határozatára.

Magyar elmondta, az RMDSZ frakció 50 millió lejjel többet szeretett volna erre a célra, ám ezt a többség nem hagyta jóvá. Mint ahogy leszavazták a RMDSZ azon javaslatát is, hogy a nagykárolyi terelőút folytatásához az előírt 25 millió lejnél nagyobb összeget irányozzanak elő. „Ez a pénz nem elég a munkálatok befejezéséhez, ám ott tervezési problémák is vannak, amit előbb orvosolni kell", magyarázta Magyar.

Az előző évekhez lépest idén végre pénzt különített el a kormány a prefektúra új épületének megépítésére is. Az Eötvös (A.I. Cuza Voda) utcai építkezésre egyelőre 2,5 millió lejt irányoz elő a költségvetés. Az építkezés kapcsán már folyamatban van a pályáztatás.

Az országutak fejlesztésére 27 millió lejt kap Szatmár megye, ebből be lehet fejezni az országutak (például a DN19) leágazásait.

További 10,5 milliót szán a költségvetés Szatmár megyei útjainak fejlesztésére. Eredetileg ez az összeg 9,4 millió volt, de sikerült valamelyest feltornászni, magyarázta Turos Lóránd szenátor. Mint ahogy az egyházak világi alkalmazottainak számát is sikerült 23-mal megemelni, így Szatmár megyében számuk 476-ra emelkedett. „Ez még mindig a szükséges alatt van, de legalább sikerült tennünk egy fontos lépést", tette hozzá Turos. A szenátor a következő periódus prioritásai közé sorolta az egységes fizetési rendszer megalkotását.

Nem került ugyan be a költségvetésbe, de Magyar Lóránd reményének adott hangot, hogy az országos területfejlesztési programok valamelyikében sikerül finanszírozást szerezni az újabb Szamos-híd megépítésére, valamint Sárközújlak útjainak leaszfaltozására.

„Nem akarok ígérgetni, mert akkor abba a hibába esnék, mint az előző város- és megyevezetés. Reális esélyt látok azonban arra, hogy a két projektre finanszírozást tudjunk szerezni. Nekem szívügyem közösségük szükségleteinek megoldása és ahhoz kétség sem férhet, hogy mindkét beruházás nagyon fontos", zárta mondandóját Magyar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: