2010-07-12 15:14:22• hírek • Szatmar.ro

Napimádók vitaminja a napfény

Az utóbbi években számtalan rémisztő hír látott napvilágot a káros ibolyántúli sugarakról, az ózonlyukról és a bőrrákról.

Ezeknek hatására már-már rossz lelkiismerettel hódolunk a napozás szenvedélyének. Pedig a Nap sugarai gyógyító hatással rendelkeznek, természetesen amennyiben a napozást nem visszük túlzásba. A napsugarak serkentik a bőr vérellátását, növelik a vér ásványi anyag-tartalmát, gyorsítják a nyílt sebek gyógyulását, hozzájárulnak a rosszkedv elkendőzéséhez és az anyagcserét is gyorsítják. Mivel a faggyúmirigy elválasztását csökkenti, ezért a zsíros, pattanásos arcbőr könnyebben gyógyulásnak indul. Napos időszakban a fogyókúrázás is könnyebben megy, mivel a napsugaraknak köszönhetően a pajzsmirigyműködés is fokozódik, így a szervezet zsírtartalékai is gyorsabban bomlanak le.

A bőrünket érő napsugarak fontos szerepet játszanak a D-vitamin képződésben. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a csontok fejlődéséhez, napsugarak nélkül az emberi szervezet nem lenne képes előállítani ezt a fontos vitamint. A Nap sugarai serkentik a szexuális hormonok termelődését, ráadásul a rosszkedvünkért felelős melatonin nevű hormon is kevesebb mennyiségben képződik. A mértékletes napozás erősíti a bőr védekezőképességét. A nap jótékony hatásának köszönhetően, javul minden sejt, szerv és szövet oxigénellátása, ráadásul hatékonyabban vonja ki a táplálékokban lévő C- vitamint.

A jótékony hatásain kívül nem szabad megfeledkeznünk a napozás veszélyeiről sem. Aki naponta órákon át sütteti magát, gyengíti szervezete immunrendszerét, veszélyezteti bőre egészségét. A napsugarak jótékony vagy káros hatása attól függ, hogy testünket mennyi időre tesszük ki a napfényre. Akadnak olyanok is - szélsőséges esetben -, akiknél a napfénytől való félelem fóbiává súlyosbodott és csak felhős időben mernek előjönni a lakásból. A napimádók hajlamosak mindenekelőtt a napfény pozitív hatásait hangsúlyozni, többek között azt is, hogy javítja a koncentrálóképességet, ez pedig könnyebbé teszi a tanulást. Megfelelő bőrvédelem mellett - a nyári időszakban különösen - használjuk ki a napfény áldott hatásait, mivel napi 10 percnyi napozás bizonyítottan fokozza az életörömöt.


Napi 10 percnyi napozás elegendő az életöröm fokozásához
Napi 10 percnyi napozás elegendő az életöröm fokozásához


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: