2011-02-06 11:19:28• hírek • szatmar.ro

A nagykárolyiak a legjobb böllérek!

Amint az várható volt, felhőtlen hangulatú mulatság kerekedett az első megyei sertésfeldolgozó fesztiválból. Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete hagyományőrző és egyben hagyományteremtő céllal szervezte meg a böllérversenyt, és helyszínként Szatmárhegyet választotta, mely település böllérei rendszeresen részt vesznek a napkori megmérettetésen.

Reggel nyolckor, sorsolás útján dőlt el, kinek melyik sertés jut a kamionplatón odaszállított hízók közül. Ekkorra a hentescsapatok már túlestek az első adag fogópálinka „sokkján”, a szemfülesebbek már a második „stampón” is. Igaz, ezekhez a sertésekhez csak részben volt szükség bátorságra, hiszen EU-szabvány szerint előbb kábítópisztollyal homlokon lőtték őket. A futószalagszerű sertésszúrások utáni egy-két percben – természetesen a következő stampedli után — már perzselték is a hízókat. A többség a kényelmesebb és operatívabb gázpalackos megoldást alkalmazta, akadtak, akik a hagyományos, szalmás perzselést részesítették előnyben. Egyedül a mezőpetriek lógtak ki a sorból, akik a sváb hagyományt szerint tisztították meg az állatot – forrázással. A zsűri - Riedl Rudolf, Pásztor Zoltán és Huszti Tamás — tagjai már ekkor ott sertepertéltek a standok körül, lesték a hentesek minden mozdulatát, beleszagolva a házipálinkába is, ugyanis ezt is pontozniuk kellett. A következő lépés az állat szétbontása volt: ki karajra, ki orrjára vágta a sertést, a szamoskrassóiak főhentese — Kajtár Zoltán fejjel lefelé akasztva vágta ki a különféle részeket, voltak, akik előbb a combokat kanyarították ki a jószágból. Az üstökben főni kezdett a belsőség, majd sorra készült a kolbásznak való darálthús, egyesek pedig odatették a paprikásnak, bográcsgulyásnak való alapanyagot – több településen a húsos kápsoztaleves a módi disznótorkor. A zsűri pontozta a forralt borokat is.


Akadtak, akiknek egyébre is futotta az időből: a tasnádiak citromos kolbásza, a mezőfényiek különleges hústortája voltak a legérdekesebb „kerálmányok”, de több csapat készített töltött húst, göngyölt sonkát. A fő ételek még javában gőzölögtek, amikor a hangulat kezdett disznótorhoz illően nótás kedvűre fordulni. Erre több csoport tudatosan készült, ugyanis prímásokat hoztak magukkal. A szatmárhegyi megadisznótor igen sikeres esemény volt, és a szervezők azt ígérik, tegnaptól ez is bekerült immár a Szatmár megyei eseménynaptárba. A disznótoron megjelent Cseke Attila egészségügyi miniszter is – no nem azért, mert a sertéshúst felvették az egészséges ételek sorába –, reggel kilátogatott az RMDSZ szövetségi elnöke, Markó Béla és a tisztségért versenybe szálló Eckstein-Kovács Péter, illetve Olosz Gergely is jelen volt.

A zsűri döntése értelmében a legjobb böllércsapat a nagykárolyi lett, amelynek összetétele a következő: Poósz Szabolcs, Leitner Róbert, Várna Levente, Adorján Csaba, Linzenbold Tamás, Komáromi István, Kovács István, Antal Imre, Csizmadia Zsolt, Leitner Boglárka, Csajkos Szabolcs, Csajkos Ildikó. A második helyet a szilágykrasznai (Szilágy megye) csapat nyerte el, a harmadik az RMDSz megyei szervezetének disznóölői lettek. Számos díjat kiosztottak, oly módon, hogy minden egyes csapatnak jusson valamilyen elismerés (legszebb orja, legsportosabb csapat, legjobban hasított disznó). A leghosszabb kolbászt – 20 méter – a szilágykrasznaiak készítették.

A Szatmár.ro böllérei is beneveztek a hetedhét országra szóló hentesmegmérettetésre. Portálunk a legszebb csülökért járó elismerést hozhatta haza.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: