2013-02-08 16:54:37• hírek • Kocsis Zoltán

A nagykárolyi kerülőútra van, a szatmárira nincs pénz

A csütörtökön elfogadott költségvetés azzal számol, hogy 2013-ben csökkenni fog a nyugdíjak vásárlóereje, mivel a reálérték növekedése nem éri el az inflációt. Az RMDSZ kifogásolja továbbá, hogy Szatmár megye a tavalyihoz képest 2%-kal, a 2011-es szinthez képest pedig 40%-kal kevesebb pénzt kap a közutak karbantartására.

Szatmár megye két RMDSZ-es képviselője, Kereskényi Gábor és Erdei D. István egy nappal azt követően, hogy a parlament csütörtökön elfogadta az ország költségvetését, az érdekvédelmi szövetség szatmárnémeti székházában elemezték a büdzsét, mutatták be annak sarokszámait és mutattak rá annak gyenge pontjaira.

Erdei, aki a képviselőház pénzügyi bizottságának a tagja, elhamarkodottnak nevezte a költségvetést. "A törvény szerint a kormánynak minden év október 15-ig kell bemutatnia a költségvetést. Mivel ezt az első Ponta kormány nem tette meg, igazán kár ennyire elkapkodni. A kormány január 31-én fogadta el, ezt követően a két ház tagjainak alig három napjuk arra, hogy áttanulmányozzák és megfogalmazzák módosító indítványaikat. Csak jelzem, a költségvetés több ezer oldalas dokumentum", kezdte Erdei.

Az ellenzék összesen több, mint tizenháromezer módosító javaslatot nyújtott be, ám a kormánypárt egyetlen egyet sem fogadott el. A rövidre szabott idő miatt nem hogy megvitatni, de valamennyit bemutatni sem volt alkalom. A dolog pikantériája, hogy a PDL több ezer olyan módosító indítványt nyújtott be, amelyeket tavaly szóról szóra az USL terjesztett elő. A kormány értelem szerint ezeket is figyelmen kívül hagyta.

Az RMDSZ 94 módosító indítványt nyújtott be és három nagyobb témára koncentrált: az Észak-Erdélyi Autópálya bővítésére, a fogyatékkal élő személyekre felügyelők kifizetése valamint a munkanélkülieket alkalmazó cégek támogatása.

„Elgondolkodtató, hogy a közel 115 ezer négyzetkilométer területű Erdélyben alig több, mint 60 kilométer autópálya van, míg Kréta szigetén (8336 km² , szerk.) 150 kilométer. A Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztette Romániát: gazdasági növekedés eléréséhez ehhez szükséges lépéseket kell megtenni. Márpedig infrastruktúra nélkül nincs fejlődés!", érvelt Erdei. Márpedig az idei költségvetés csak az adósságok kifizetésére különített el összegeket - azaz egyetlen méterrel sem bővül idén az Észak-Erdélyi Autópálya!

„Évről évre visszatérő probléma, hogy a fogyatékkal élőket gondozók támogatására augusztus környékén mindig elfogy a pénz. Az RMDSZ kérte, találjunk erre valamilyen megoldást, ám elutasították, mondván majd költségvetés-módosítással orvosolni fogják a problémát. Csakhogy az mire elkészül, rendre novembert írunk", folytatta Erdei.

„A kormány az idei évre felfüggesztette azt a 76/2006-os törvényt, amely adókedvezményben részesítette a munkanélkülieket alkalmazó cégeket. Hogy miért, nem tudjuk, semmilyen választ nem kaptunk rá", vázolta fel a prioritási pontokat Erdei, aki bírálta a Pénzügyi Törvénykönyv megváltoztatását is. „Nem azt állítjuk, hogy nem volt rá szükség! Ám egy ilyen lépést nem egy héttel a költségvetési vita előtt kell meglépni. Az új költségvetés ugyanis olyan bevételekre számít, amelyeknek az új Törvénykönyv szerint kellene befolynia. De mi van akkor, ha nem fog? Ez a lépés egy újabb bizonytalansági forrást szült".

A folytatásban Erdei rátért a költségvetés számadatainak a bemutatására. Ezek szerint a kormány 623,3 milliárd lej (135,5 milliárd) euró nemzeti össztermékkel (GDP), 1,6%-os gazdasági növekedéssel és 4,3%-os inflációval számol. Előrejelzései szerint 2013-ban 2223 lej lesz a bruttó, 1615 lej pedig a nettó átlagfizetés - ami 2,5%-os emelkedést jelent, miközben az infláció várható szintje ugye 4,3% lesz. Az 5.452.390 nyugdíjas nyugdíjpontja 762,1 lej lesz. Ez 4%-al több, mint 2012-ben, ám 0,3%-al elmarad az várható inflációtól. Magyarán, hiába emelkedik a nyugdíj nominális értéke, ha a vásárlóereje csökkenni fog!

Erdei D. István képviselő

A román kormány számítása szerint az állam bevétele 209,25 milliárd lej lesz, ami a GDP 33,6%. „A nyugat-európai oszrágokban az állami bevétel szintje megközelíti és meg is haladja a 40%-ot. A különbözetet Romániában a feketegazdaság teszi" , magyarázta Erdei. Az állam várható kiadása 222,68 milliárd lej, a GDP 35,7%-a lesz.

Csak a nagykárolyi kerülőútra van pénz!

Ezt követően Erdei rátért Szatmár megye adataira. A legszembetűnőbb, hogy a költségvetés idén 7,585 millió lej különített el az utak karbantartására, építésére. Ez 2%-kal kevesebb, mint 2012-ben és közel 40%-kal kevesebb, mint 2011-ben. „Két évvel ezelőtt a 10.000 kilométer országút-program miatt csökkent drasztikusan az összeg. Ez a program időközben megszűnt, mi kértük, hogy az összeget kapjuk vissza - mindhiába", magyarázta Erdei.

Szintén nem hallgattatott meg az RMDSZ indítványa a tej-kifli program esetében sem. „Több önkormányzat jelezte, hogy amennyiben megkapná az erre szánt összeget, hajlandó lenne azt megpótolni, hogy a gyerekek nem tejet és kiflit, hanem meleg ebédet kapjanak. Ezt ugyanúgy elutasították, mint azt a javaslatunkat, hogy a tej és kifli beszerzését helyi szintű szerződésekkel intézhessék az önkormányzatok", folytatta a képviselő.

Szatmár megye 39,32 (+6%) millió lejt kapott a szociális tevékenységek, a tej-kifli program és további 193.844 (+16%) millió lejt az egyéb szociális tevékenységek (tanügy, stb.) önkormányzatok szintjén való finanszírozására. A megyei tanács 34.376 millió lejjel (+1,05%) támogathatja majd az önkormányzatok költségvetését, míg az egyházi intézmények nem klerikális alkalmazottai (harangozó, kántor, takarító, stb.) kifizetésére 453.000 lejt különített el a kormány - annyit mint tavaly. Figyelme kívül hagyta tehát a várható inflációt.

Végezetül Erdei bemutatta, hogy a költségvetésben 30.772.000 lejt különítettek el Nagykárolyt elkerülő út megépítésére. A szatmárnémeti kerülőútra és a harmadik Szamos-hídra pedig 0 lejt.

„A választási ígéretek ellenére tehát jelen pillanatban nincs pénz a kerülőútra és a Szamos-hídra sem. Nem akarunk ujjal mutogatni, nem ezért vagyunk most itt. Ám fájó, hogy nem lesz sem kerülőutunk, sem hidunk, mert tényleg nagy szükségünk lett volna rá. Elgondolkodtató, hogy Portugáliából most már Jármiig el lehet jutni autópályán, eközben pedig Bukarest az egyetlen olyan főváros az Európai Unióban, amelynek nincs közvetlen gyorsforgalmi összeköttetése egyetlen szomszédos uniós országgal sem", tette hozzá a hallottakhoz Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: