2012-06-12 17:05:28• hírek • Póti Orsolya

A művészfotózás volt a szeminárium témája

A Szatmári Prisma Fotóművészek Egyesülete szervezésében fényképészeti szemináriumra került sor június 12-én, a Bódi Villában. A szeminárium témája a művészfotó, ennek keretében a riportfotó, a tájkép, portréfotó, valamint a művészi modell- és kreatív reklámfotózás volt.

Kedd délután 16 órától szemináriumot szervezett a Prisma Fotóművészek Egyesülete mindazok számára, akik professzionális és amatőr szinten űzik a fotózást, vagy csak éppen informálódni szeretnének a témával kapcsolatban. A rendezvény vendégelőadója a nagyváradi alkotó és oktató fotográfus, Teodor Radu Pantea volt, aki második alkalommal látogat városunkba az egyesület meghívására.

Egy hónappal ezelőtt Pantea fotóművészeti alkotásait mutatta be a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal galériájában. Ekkor az érdeklődők a művész street fotósorozatának egyik különleges részletét láthatták, azt, amelyikkel fel akarja hívni az emberek figyelmét a reklámplakátokkal telezsúfolt épületekre, utcákra.

A kedd délutáni szeminárium témája a művészfotó, illetve a művészi fotózás volt. A rendezvény a fényképezés rövid történetével vette kezdetét, majd a különféle képrögzítési módszerekkel - a daggerotípiával, illetve a talbotípiával - ismerkedhettek meg a jelenlévők. Pantea elmondta: a fotó kezdetben nem akart többnek látszani, mint precíz leképezési eszköz, művészetként a 19.-20. század fordulóján kezdeték egyre szélesebb körben elismerni, és csal a 20. században vált a hatodik művészeti ággá. Az új forma az újra felfedezés a valóság megmutatásában új technológiát hívott éltere, mely rohamos fejlődésnek indult.

1888-ig ezüstlemezre (daggerotípia), papíra és üveglemezre készültek a fényképek, majd Eastman nagy találmánya, a celluloidfilm idővel teljesen kiszorította ezeket. A történeti bevezető után az egyetemi tanár elméleti keretbe helyezte a művészi fotózást. Beszélt a fotográfiai stílusokról, s elárulta a kreatív és alkotó fényképezés fortélyait, majd bemutatta néhány neves fotográfus olyan alkotásait, amelyek ma több millió dollárt is érnek.

A szeminárium rövid szünet után beszélgetéssel, véleménycserével zárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: