2015-07-13 14:09:31• hírek • MTI

Egyre nagyobb bajban Victor Ponta

Zárolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Victor Ponta miniszterelnök vagyonát, miután a kormányfőt azzal gyanúsítja, hogy 2007-2008-as ügyvédi tevékenysége idején valós munkavégzés nélkül, hamisított tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumot üzlettársa, Dan Sova ügyvédi irodájától.

A DNA közleményéből nem derül ki, hogy teljes vagy részleges vagyonzárról van-e szó, de a vádhatóság leírása szerint Ponta összesen 260 ezer lejnyi jogtalan haszonra tett szert a szintén korrupcióval gyanúsított Dan Sova ügyvédi irodája révén.

A DNA azt állítja: Ponta 2007 októbere és 2008 decembere között jogtalanul vett fel összesen 181 ezer lejes honoráriumot üzlettársa ügyvédi irodájától. Ezen felül üzlettársa egy Mitsubishi Lancer EVO 10-es sportkocsit is lízingelt a rali-versenyeken résztvevő Ponta számára, amelyre 2008 decembere és 2009 júniusa között csaknem 80 ezer lejnyi előleget és lízing-részletet fizetett ki.

A Ponta ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indított bűnvádi eljárás annak a korrupciós ügynek a leágazása, amellyel Dan Sova szociáldemokrata szenátort vádolja a DNA. Az ügyészek két olténiai hőerőművel 2007-ben kötött megbízási szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják Sovát, akinek az ügyvédi irodája állítólag 3,4 millió lejnyi honoráriumot és sikerdíjat vett fel az állami cégektől.

A Romania Libera című jobboldali lap szerint valójában a 2004 óta képviselői mandátummal rendelkező Victor Ponta volt az, aki - politikai befolyását felhasználva - előnyös állami megbízatáshoz segítette barátját: a lap szerint ezzel magyarázható az, hogy Sova neki is juttatott a pénzből. A Romania Libera azt állította, hogy Ponta Gorj megyei parlamenti képviselőként jutott hozzá a két hőerőművel kapcsolatos bizalmas információkhoz.

A DNA közleménye azt követően jelent meg, hogy Ponta gyanúsítottként kihallgatásra jelentkezett hétfőn a vádhatóságnál.
A miniszterelnök ártatlannak mondja magát. Az ügyészségről távozóban közölte, hogy kérésére független könyvvizsgálatot rendeltek el. Ponta úgy vélte: a pénzügyi ellenőrzés eltarthat egy hónapig, úgyhogy szerinte ügyében csak augusztusban várható újabb fejlemény.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: