2013-05-17 07:58:35• hírek • MTI

A munkaképes lakosság harmada állástalan Szerbiában

Szerbiában a munkaképes lakosság több mint 30 százaléka munkanélküli - írta csütörtöki számában a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

A belgrádi újság arról számol be, hogy az országban még sosem volt ilyen nagy a munkanélküliség.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos adatai szerint az országban 792 888 munkanélküli van. Nem hivatalos adatok szerint viszont az állástalanok száma meghaladja az egymilliót is.

A kormány munkanélküliség-csökkentést célzó stratégiája szerint az évtized végére az állástalanok aránya 10,8 százalékra mérséklődik. A stratégiát három évvel ezelőtt fogadták el. A Vecernje Novosti elemzése szerint eddig egyetlen kitűzött cél sem valósult meg: 2010 óta nőtt az állástalanok száma.
A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a majdnem 800 ezer munkanélküli többsége egy-két éve keres munkát, tíz százalékuk viszont már több mint öt éve állástalan.

A munkakeresők többsége fiatal, a legtöbben 25 és 34 év közöttiek. A legnagyobb problémát a megfelelő képzettség hiánya jelenti: a legtöbb állástalan csupán általános iskolai végzettséggel rendelkezik.
A szociális és munkaügyi minisztérium szerint csak akkor nőhet a foglalkoztatás, ha javul Szerbia gazdasága.
Ivan Nikolic, a Közgazdasági Intézet szakembere nem vitatja, hogy szükség van a gazdasági helyzet javítására, de szerinte a problémát inkább egy gazdaságösztönző program hiánya jelenti.

Dusan Mojic szociológus szerint is fontos a gazdasági faktor, de szerinte a "kulturális örökség" is közrejátszik abban, hogy ennyi munkanélküli van. "Azt várjuk, hogy valaki más elvégezze helyettünk a munkát, folyamatosan az államra és az állami intézményekre támaszkodunk, passzívvá válunk. Az is igaz, hogy a foglalkoztatási intézkedések nem megfelelőek, az ezzel foglalkozó szolgálatok szervezetlenek, nem kielégítő a tanácsadás" - mondja a szociológus.

Három évvel ezelőtt, amikor elkészült a foglalkoztatási stratégia, a fiatalok körében 46,1 százalékos volt a munkanélküliség. Az akkor felvázolt tervek szerint ezt az arányt 2020-ig 23,3-ra kell csökkenteni. Ma azonban minden második fiatal van munka nélkül Szerbiában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: