2019-08-25 23:17:08• hírek • Kocsis Zoltán

A munka a megmaradásunk záloga – Turulszobrot avattak fel Ombodon

A nemzeti összetartozás jegyében avatták fel a turulmadarat ábrázoló szobrot Ombodon, az ezer fős település református templom udvarán.

Az avatást ünnepi istentiszteletet előzte meg, amelyen Ft. Csűry István püspök arról beszélt, hogy a „társadalom jó irányba fordulásának kulcsa csakis a feltámadásban és Isten kegyelmében vetett hit”.
 

Az istentiszteletet követően Király Lajos esperes ágendázásával és Csűry közreműködésével kezdődött meg az úrvacsoraosztás, majd a szép számú gyülekezet kivonult a gyönyörű ombodi templom gondosan karban tartott udvarába. Itt Jobb Domokos lelkipásztor köszönetet mondott a magyar kormánynak a lélekmelengető szobor megépítésének finanszírozásáért, hisz a szükséges 500.000 forintot a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült biztosítani. A lelkész elárulta, a szoborállítás ötlete "Szabó Endre bácsitól, a korábbi gondnoktól származik, aki valamilyen jelet szeretett volna állítani a trianoni diktátum jövőre esedékes 100. évfordulójára".

 


 

„A turul madár, és önmagában a mai esemény is azt bizonyítja, hogy a mi hazánk, a mi otthonunk a Kárpát-medence, függetlenül attól, hogy merre húzódnak éppen az országhatárok. Nem elég azonban emlékezni, a megmaradás záloga ugyanis a munka”, jelentette ki ünnepi köszöntőjében Grezsa István, a budapesti kormány miniszteri biztosa.
 


 

A folytatásban Póti Eduárd történelemtanár, a szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója ismertette a turulmadár történetét, jelentőségét, a magyar kultúrában betöltött szerepét, szimbolisztikáját, majd az ifjak éneke után nemzeti imánk eléneklésével ért véget a nemzeti összetartozást jelképező, ahhoz méltó esemény.
 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: