2015-02-13 12:36:41• hírek • Kocsis Zoltán

Csütörtökön nyitja kapuját A Fáraók Egyiptoma kiállítás

Február 19-én, csütörtökön 17.00 órakor nyitja meg kapuit az Árpád (Vasile Lucaciu) utcán található Szatmár Megyei Múzeumban „A fáraók Egyiptoma" elnevezésű kiállítás, amely az emberiség történelmének egyik legizgalmasabb és leglátványosabb korszakát hivatott bemutatni.

A rekonstruált és eredeti tárgyakon keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek az ókori egyiptomi kultúra és civilizáció elképesztő világába és rálátást nyerhetnek az intézmények, törvények és a „civilizált" emberi társadalom kialakulásának négy évezredes folyamatára. A sírkamra berendezése révén próbálják meg a szervezők bemutatni a halál utáni élet hitét, valamint a mentális univerzumát egy olyan civilizációnak, amelyben az örök-érvényűség érzete lehetett a legfőbb motivációja az olyan gigantikus épületek megépítésének, amelyek már-már a természetfölöttivel határosak.

Ezen kívül az információs táblákon található adatoknak köszönhetően a látogatók fontos részletekkel ismerkedhetnek meg az óegyiptomi történetemről és kultúráról, valamint ezek kapcsolatáról egyéb földrajzi térségekkel, beleértve a mai Romániát is.

A kiállítás során számos eredeti tárgy, szobrok, amulettek, szkarabeuszok, ékszerek lesznek láthatóak, amelyek tíz különböző múzeumból származnak. A tárgyak tulajdonosai a Szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeum, a Nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum, a Nagyszebeni ASTRA Nemzeti Múzeum, a Nagybányai Máramarosi Történelmi és Archeológiai Múzeum, a Nagyváradi Körös-vidék Múzeum, a zilahi Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum, a Dévai Dák és Római Civilizáció Múzeuma, a marosvásárhelyi Maros Megyei Múzeum, valamint a Tordai Történelmi Múzeum.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: