2011-03-05 16:09:03• hírek • Szatmar.ro

A műanyagot vizsgálták

Először sikerült kutatóknak valós időben, mikroszkopikus szinten megfigyelniük, hogyan bomlanak le a növekvő elektromos feszültség hatására a lágy műanyagok, amilyen például a vezetékek szigetelése - idézte pénteken az Eurekalert tudományos hírportál az amerikai Duke Egyetem kutatóinak eredményét.

Kísérletsorukban a kutatók dokumentálták, ahogy a növekvő elektromos feszültség hatására a lágy polimer deformálódik, mikroszkopikus szinten pedig gyűrődések jelennek meg, majd kráterek képződnek.

Az új megfigyelést az tette lehetővé, hogy a lágy műanyagot egy másik, merevebb polimerhez, egy általuk kifejlesztett védő alapréteghez rögzítették, így a bomlás lezajlása nélkül követhették nyomon a deformálódási folyamat lépéseit. Kiderült, hogy amikor a feszültség elér egy kritikus pontot, akkor a nyomó igénybevétel gyűrődési mintázatot hoz létre a polimerben. Amikor tovább növelték a feszültséget, a gyűrődésekből mikroszkopikus méretű kráterek alakultak ki. Ezen a ponton makroszkopikus méretben, támasztó alap nélkül már a műanyag lebomlása figyelhető meg.

Az elvégzett kísérlet nem csupán a jelenség láthatóvá tétele miatt fontos, ugyanis a hozzá kifejlesztett alappolimert a későbbiekben vezetékeket szigetelő műanyagok előállításánál is használhatják. A folyamat lépéseinek pontosabb ismerete új anyagok kifejlesztését is segítheti, amelyek tartósabbak és hatékonyabban használhatók.

műanyag


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: