2009-09-11 09:58:54• hírek • MTI/Reuters/AFP

A moldovai államfő bejelentette lemondását

Vladimir Voronin moldovai államfő bejelentette pénteken, hogy távozik hivatalából, és átadja a hatalmat a Nyugat-barát pártok koalíciójának.

"Nehéz szívvel adom át a hatalmat" - fogalmazott az ellenzékbe szorult kommunistákat vezető Voronin közleményében. "Nem hiszem, hogy képesek pozitív programot ajánlani az országnak azok a politikusok, akik csak azért léptek szövetségre, hogy saját országukat meggyalázzák, és elosszák egymás között a vezető pozíciókat" - tette hozzá.

A moldovai alkotmány értelmében az államfő távozása után a házelnök válik ügyvezető köztársasági elnökké. A moldovai parlament augusztus végén tartott alakuló ülésén választotta meg házelnöknek a liberális párti Mihai Gimput, a kormánypárti képviselők voksaival.

Voronin a parlamentben, a kommunista párt frakciójának képviselőjeként folytatja munkáját.
A júliusi előre hozott választás eredménye alapján négy Nyugat-barát párt koalíciója készül kormányzásra Moldovában. Jelenleg ügyvezető miniszterelnök irányítja az országot, az új kormányfő személyére csak az új államfő tehetne javaslatot. Az új államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség, de a kormánypártok csak 53 mandátummal rendelkeznek. Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után az államfőnek ismét fel kell oszlatnia a parlamentet, de az újabb előre hozott választást már csak a jövő évre írhatja ki.


Voronin átadta a hatalmat a nyugat-barát politikának
Voronin átadta a hatalmat a nyugat-barát politikának


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: