2011-06-14 12:40:33• hírek • Szatmar.ro

Szatmári ezüst a gasztronómiai fesztiválon

A Szatmár Megyei Tanács „Szatmár környéke" csapata második helyezést ért el a Nyíregyháza- Sóstón megrendezésre került Ízek, Megyék, Emberek, I. Gasztronómiai fesztiválon.

A fesztivál a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program 2010-2013 keretein belül tető alá hozott "Gasztronómiai utazás a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben" című program egyik fő mozzanataként jött létre. Az Európai Unió által támogatott projekt összköltsége 148.760 euró, ebből a Szatmár Megyei Tanácsnak 36.510 eurós önrészt kellett vállalnia.

A program keretében megvalósuló tevékenységek közül kiemelkedett a Nyíregyháza-Sóstón, a Blaha Lujza sétányon megrendezett I. Gasztronómiai Fesztivál, mellyel széles körben szeretnék a gasztronómiai, turisztikai szakma figyelmébe ajánlani a térséget, valamint felkelteni a turisták és a közvélemény figyelmét a két megye gasztronómiai értékeire. A fenti okokból eredően a rendezvényt rendkívül fontos a megyei turizmusfejlesztés szempontjából. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye gasztronómiai értékeit, hagyományait és ízeit 17 csapat közreműködésével, a térséget alkotó nagyobb néprajzi tájegységek mentén mutatták be.

Az első alkalommal megrendezésre került, Ízek, Megyék, Emberek, Gasztronómiai Fesztivál - Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye ízeivel elnevezésű nagyszabású rendezvény keretében beigazolódott, hogy a Szatmár megyében található gasztronómiai értékeket érdemes egységes láncolatba kapcsolni, határon túl is megismertetni és turisztikai termékként kínálni a célcsoport számára, amelyre még a térségben nem volt példa.

A rendezvény a két megye hagyományos ízvilágát mutatta be, hagyományőrző műsorok és népzenei koncertek kíséretében. A menyasszony búcsúztató leánykesergető, a lassú csárda és a nyíregyháziak legényes produkcióján kívül, megyénket a Nagymajtényi Gemeinsam Ifjúsági Tánccsoport és a Cununița Néptánc Együttes képviselték.



Az ezüstérmes csapat


A főzőversenyen 10 magyarországi-, és 7 Szatmár megyei csapat vett részt, ahol négy  szakértőkből álló zsűri (dr. Kovács Mihályné, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, Németh János mesterszakács, Simon Zsolt a Chilly Csárda konyhafőnöke,  Baranyai Gábor az Astoria szálló vezetője) értékelte, majd díjazta a töltött káposztát. Minden csapat a tájegységére jellemző ételsort készített, a töltött káposzta elkészítése azonban minden csapatnak kötelező volt.  Az ingyenes fesztivál keretében a helyszínre látogatók,11.00 és 15.00 óra között tudtak a csapatoknál ételt kóstolni, ehhez a regisztrációs pultnál fejenként 2 db kóstolójegyet kaptak, amellyel két helyszínen tudnak levest és/vagy főételt és/vagy „desszertet" kóstolni.

A tájspecifikus menüsorban, a helyszínre látogató mintegy 8.000 kóstolgató körében nagy népszerűségnek örvendett a szatmárhegyi, az erdődi és a csanálosi ételkülönlegességek sora, különösen a strudli, de a többi csapatnál elkészült káposztás gombaleves, almás csirkeleves, puliszkakülönlegesség, káposztás paszuly, pirított tarhonyaleves, nyírségi gombócleves, krumplis tészta, lapcsánka, csőröge, szamosháti diós furulya, mártásos-levelestésztás harcsagombóc, káposztás gulyás, csorba féleségek is osztatlan sikert arattak. A gasztronómiai utazás első helyezését Demecser csapata érdemelte ki, második helyezett az Antal István és Antal Dana vezette Szatmár Megyei Tanács „Szatmár és környéke" csapata lett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyét a Nyírvasvári Község Önkormányzatának csapata érdemelte ki. A zsűri több különdíjat is kiosztott, illetve minden csapat elismerésben részesült.

A második rendezvény "Puliszka fesztivál" címen, szeptember elején, Szatmár megyében, Turcbányán kerül megrendezésre.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: