2019-07-05 13:38:43• hírek • Nagy Tímea

A modern álláskeresés rejtelmei: Így találhatnak könnyen jó állást Szatmár megyében

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Állás van. Jó állást is találni, ha nem csak az apróhirdetéses oldalakra hagyatkozik. Nézzük, milyen lehetőségei vannak a megyebeli munkakeresőknek, mielőtt külföldi tettek mezejére lépnek!

Miután letudja az olx-es keresést, az adok-veszek Facebook-csoportokba vezet az átlagos álláskereső útja. Amint ott is keresgélt, 10-15 perc múltán feladja, mert nincs túl nagy választék, amit kínálnak, az pedig szinte csak minimálbért fizet. Tegyük fel, hogy mindezek ellenére talál párat és jelentkezik rájuk egy sebtében összeállított önéletrajzzal. Választ nem kap, még visszaigazolást sem. A remény egyre csökken, hogy helyben találja meg az álmai munkahelyét.

 

Amennyiben Ön is ebben a helyzetben van, biztos lehet benne, hogy ezrek éreznek együtt Önnel. Munkanélküliek és váltással kacérkodók egyaránt pásztázzák az internetet, bízva a véletlenben, hogy pont velük jön szembe a biztos megélhetést jelentő munkahely.

 

Ön mennyit és mit tesz azért, hogy rátaláljon a „nagy Ő-re”? A teendők alábbi listája nem rövid, ellenben megsokszorozhatja az esélyét a helyi munkaerőpiacon, és értékes ismeretekkel ruházza fel, így megtudhatja, milyen reális elvárásai lehetnek.

 

Az apróhirdetéses oldalakon és a kereskedős Facebook-csoportokon kívül a legtöbben az álláshirdetéses oldalakat keresik fel. A bestjobs.ro és az ejobs.ro, no meg ezek társai egy lépéssel közelebb viszik a megoldáshoz. Ettől függetlenül még mindig tévúton jár, ha azt hiszi, csak ez a három lehetősége van.

 

 

Az álláskeresésre gondoljon úgy, mint egy többfrontos hadjáratra. Csak akkor lehet sikeres, ha több oldalról támad, mint az ellenfelei – mint a többi álláskereső.

 

Hol kereshet még?

 

1. Tudta, hogy a Facebooknak van álláskereső része is? Itt országra és városra is szűrhet. A modernebb nagyvállalatok már ide is feltöltik a megüresedéseket. Jelentkezését is leadhatja a felületen.

 

2. A Facebook csoportok között keresgélve szűrjön rá a szakmai és iparági közösségekre, szakértői fórumokra, esetleg a vállalkozói vagy az álláshirdetős csoportokra! Ezekbe belépve írja ki, mit keres, illetve keressen vissza akár hónapokra visszamenően is a bejegyzések között. Aki keres, talál.

 

3. Környékbeli telephellyel, üzlethelyiséggel, irodával rendelkező vállalkozások Facebook-oldalait is végignézheti, hiszen ingyenes hirdetési lehetőség ez a számukra. Ostobák lennének kihasználatlanul hagyni. Ezzel egy időben tájékozódhat a helyszín, a teendők és a vállalati jellemzőket illetően.

 

4. Amennyiben a közösségi médiás keresést kilőtte, jön egy munkásabb fázis: a környékbeli vállalkozások weboldalainak, s azokon az elérhetőségek kigyűjtése. Legyen az e-mail cím, telefonszám vagy postai cím, másolja ki mindegyiket, és küldjön számukra önéletrajzot függetlenül attól, hirdetnek-e vagy sem. Mit veszíthet vele? Mi több, miután elküldte, fel is hívhatja őket, ezzel is mutatva eltökéltségét. Egy dolgozni akaró, vakmerő jelentkező imponáló hatással bír minden esetben. Higgye el, hogy az Ön cv-jét veszik elő elsőre, mikor megüresedik egy szék.

 

 

5. Menjünk ennél is tovább! Környékbeli telephellyel rendelkező nemzetközi cégek HR osztályát is felkeresheti, akár személyesen, hogy leadja a jelentkezését. Nem utasítják vissza a lelkes munkakeresőket. Ugyanezt a külföldi főhadiszállás munkaügyi osztályára is elküldheti, biztos, ami biztos.

 

6. Tudta, hogy az álláshirdetős oldalakon nem csak keresni lehet, hanem regisztrálhat is? A munkaadók és a fejvadászok is keresnek, s a regisztráltak feltöltött adataira szűrve ajánlatokat küldenek az adatbázisban szereplőknek. Regisztrációra fel!

 

7. Ajánlatot a LinkedIn közösségi oldalon is kaphat, ha aprólékos részletességgel tölti ki profilját, és odafigyel a helyesírásra, a megfogalmazásra. Ez azonban egy külön „misét” is megér, hiszen nem minden a szaktudás, ha nem társul hozzá igényesség.

A LinkedIn nagy előnye, hogy rengeteg fejvadász és hr-es regisztrál fel, akiket bejelölhet és üzenetet is írhat nekik. Mivel a toborzás a dolguk, ingyen és bérmentve válaszolnak, s megpróbálnak segíteni, amennyiben lehet.

 

8. Ismeri-e a munkaerő közvetítő cégeket? Olyanokat, mint az Adecco? Szatmárnémetiben is van irodájuk a Kazinczy és a Kölcsey utcák sarkán. Ide betérve felveszik az Ön adatait, és azt is megkérdezik mit keres, mennyiért keresi. A regisztrációt követően friss állásajánlatokat küldenek, s az interjú időpontját is egyeztetik Önnel, ha arra kerülne sor.

 

 

9. A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szolgáltatásait ismeri-e? Az intézmény kortól és végzettségtől függetlenül segít mindazoknak, kik nem szégyellik a regisztrációt. Több előnnyel is jár, ha felkeresi az irodájukat:

 

  • ingyenes továbbképzésekre és átképzésekre jelentkezhet
  • elsőként értesül azokról az ajánlatokról, melyek az ügynökséghez beérkeznek
  • személyre szabott, végzettségnek és szaktudásnak megfelelő ajánlatokat küldenek
  • megvizsgálják az anyagi helyzetét, s ha úgy ítélik, több száz lejes támogatásban részesülhet
  • támogatásban részesülhet, amennyiben ingáznia kell az új munkahelyre
  • fiatalok számára inasprogramot indítottak, mellyel a cégek is jól járnak
  • frissen végzett egyetemistáknak is megkönnyítik a munkába állást, hisz komoly juttatásban részesülnek az őket alkalmazó vállalkozások

 

Ezen kívül az ügynökség segít az önéletrajzírásban, a karrier perspektívák kidolgozásában, a helyi munkaerőpiaci lehetőségek feltérképezésében, a reális bér megállapításában is. Sok terhet levesznek a munkakereső válláról, ha félre teszi a szégyenét, és regisztrál az adatbázisba.

 

10. Utolsó lépésként pedig maradjon az egyértelmű: ha minden remény elveszett, és a fenti módozatok egyike sem vált be, akkor írjon egy helyes, rendezett szakmai önéletrajzot, és nyomtassa ki 100 példányban. Ezzel kerekedjen fel, és térjen be minden boltba, étterembe, és irodába, adja le őket – lehetőség szerint egyenesen az üzletvezető vagy a tulajdonos kezébe.

 

Amennyiben mindezt megtette, elmondhatja magáról, hogy kimerítette a helyi álláskeresési lehetőségeket.

 

Sok szerencsét kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: