2014-08-01 14:43:53• hírek • hirado.hu

A mócnak szabad, amit a székelynek nem!

Erdélyi képviseleti irodát és ezen belül a dél-nyugat-erdélyi román Mócvidék "nagykövetségét" akarja megnyitni Brüsszelben Victor Negrescu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselője - adta hírül pénteken a Krónika című napilap. Az erdélyi újság szerint a román kormány fő erejét képező PSD EP-képviselője - aki az erdélyi Mócvidékhez tartozó Fehér megyei PSD-szervezet alelnöki tisztségét is betölti -úgy indokolta tervét, hogy brüsszeli kirendeltség nélkül a román hatóságok nem tudják népszerűsíteni az ország régióit, és nem képesek közvetlenül uniós forrásokat sem lehívni.

A román európai parlamenti törvényhozó a német tartományokat, a lengyelországi vajdaságokat és a spanyolországi régiókat hozta fel példaként, amelyek működtetnek irodát Brüsszelben. ,,A helyi közigazgatási egységeknek például 300 féle közvetlen finanszírozási lehetőség áll a rendelkezésükre, amelyekhez mi nem férünk hozzá, mert nem vagyunk ott Brüsszelben. Ezeket az alapokat közvetlenül a haszonélvező pályázhatja meg, legyen szó civil szervezetről vagy vállalkozóról" - érvelt javaslata megalapozottsága mellett Negrescu.

Hozzátette:  ötletét a PSD többi EP-képviselője is felkarolta, ennek megfelelően már ősszel megnyitná kapuit az erdélyi kirendeltség és a móc nagykövetség.

Az iroda munkatársai Erdély, ezen belül az öt megyében - Bihar, Arad, Hunyad, Fehér és Kolozs - elterülő Mócvidék turisztikai potenciálját, befektetési lehetőségeit népszerűsítenék.

A Krónika szerint a kezdeményezés azért meglepő román politikus részéről, mert Bukarest három évvel ezelőtt "hisztérikusan" reagált Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitására. A kirendeltséget Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében avatták fel 2011. június elsején, a brüsszeli Magyar Régiók Házában.

A Krónika felidézte, hogy néhány nappal az akkori esemény előtt a bukaresti külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, akivel közölte: Románia a két ország stratégiai partnerségére való tekintettel elvárja, hogy egyetlen magyarországi hivatalos személy se vegyen részt a megnyitón. A szaktárca sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszelben ,,egy nem létező, mindenféle alkotmányos és törvényes alap nélküli" közigazgatási-területi egység számára hoznak létre képviseletet.

Traian Băsescu államfő úgy vélekedett, Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása nem jár politikai következményekkel, de az alkotmány és a románság semmibevételének minősül.

A brüsszeli irodát azzal a céllal hozta létre Hargita és Kovászna megye önkormányzata, hogy Székelyföld sajátos érdekeit, gazdasági és turisztikai lehetőségeit segítsen megjeleníteni az EU döntéshozó fórumain, elősegítve a térség fejlődését, a lakosság életszínvonalának emelkedését -  emlékeztetett a Krónika.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: