2008-01-22 16:33:15• hírek • Anna Szelényi

A mobil befolyásolhatja az alvás minőségét

mobilEgy lefekvés előtti telefonbeszélgetésnek ugyanolyan hatása van, mint egy csésze kávénak.
A mobiltelefonok hatásairól végzett kutatások rendszerint ellentmondásosak. Egyesek szerint egész egyszerűen károsak az egészségre, míg más vélemények szerint semmilyen befolyással nem rendelkeznek az emberi szervezetre nézve.

Egy, a svéd Karolinska Intézet kutatói által végzett tanulmány szerint, a lefekvés előtti mobiltelefon használat károsan hat az alvás minőségére.

A kutatás kiemelte, hogy a telefonból érkező sugárzások, illetve a készülék hangszórói is álmatlanságot, fejfájást és összezavarodottságot okozhatnak. Hasonlóképpen a szervezet regenerálódását is akadályozza a mobiltelefonok káros hatása, mivel az alvászavar gátat állít a regenerálódás elé. Egy kiadós telefonbeszélgetés után az alvás felületessé válik, így a fáradtság érzete egyre jobban elmélyül.

A tanulmány készítőinek javaslata szerint, kerüljük el, a lefekvés előtti mobiltelefonon való beszélgetést. Ha mindenképp elkerülhetetlen a telefonálás, akkor inkább hagyatkozzunk a vezetékes telefon használatára.

A szervezet belső ritmusának felborulása

A kutatás ideje alatt, a szakértők 35 férfit és 36 nőt tanulmányoztak, a 18 és 45 év közötti korosztályból. Az alanyok egy részét a mobiltelefonéhoz hasonló sugárzásoknak vetették alá, a fennmaradó alanyokat pedig „hamis” sugárzásnak, azaz csak tudatták velük a műveletet, de valójában semmit sem tettek.

Azon személyek esetében, akiket valóban kitettek a sugárzásnak, hosszabb időre volt szükség az alvás első stádiumának beállásához, és a mély álom fázisa csak rövid ideig tartott. A tanulmány következtetése az lett, hogy a sugárzás mértéke, amely a mobil használatának idejétől függ, negatívan hat a melatonin hormon képződésére, amely a szervezet belső egyensúlyának biztosításáért felelős.

Esteli beszélgetésekhez használjuk a vezetékes telefont

A kutatás alanyainak fele olyan érzékenységre panaszkodott, mint fejfájás és a kognitív funkciók zavara, a mobiltelefon használatának eredményeképp.

Mindezt összevetve, a bevont személyek nem tudták megállapítani, hogy hatást gyakorolt rájuk vagy sem a mobiltelefon a kutatás ideje alatt.

Nem kell minden kutatásnak hinni, de mindenképp óvatosnak kell lenni, amikor a mobiltelefon túlzott használatáról esik szó. Egy jó tanács, amelyet érdemes megfogadni, hogy éjszakára semmi esetre se hagyjuk a mobilkészüléket az ágy mellett.

Szelényi Anna
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: