2016-01-07 18:09:17• hírek • Gazda Árpád/ MTI

A minisztérium is megszólalt a kolozsvári műemlékrombolás ügyében

Magyarázatot kért Vlad Alexandrescu kulturális miniszter a kolozsvári polgármesteri hivataltól a rossz állapotban levő és emiatt biztonsági kockázatot jelentő műemlékek homlokzati díszítéseinek az eltávolítása miatt. A tárcavezető a műveletek leállítását kérte az országos jelentőségű műemlékek esetében.

A miniszter csütörtöki internetes bejegyzésében fejezte ki aggodalmát azok miatt a beavatkozások miatt, amelyeket az elmúlt napokban végeztek a kolozsvári műemlékeken. Azt is közölte, hogy az országos jelentőségű műemlékek esetében a minisztériumnak kellett volna engedélyeznie a homlokzati elemek eltávolítását, de a polgármesteri hivatal nem kereste meg ez ügyben a tárcát. Ezért a miniszter a műveletek leállítására szólította fel a polgármesteri hivatalt.

Kolozsváron általános felháborodást váltott ki, hogy a polgármesteri hivatal és a katasztrófavédelem nekilátott a műemléképületek biztonsági kockázatot jelentő homlokzatainak a rombolásához. A hivatal azt követően vizsgálta meg a homlokzatokat, hogy december elején megsebesítettek egy járókelőt a főtér sarkán álló, évtizedek óta használaton kívül levő Continental szálló homlokzatáról lehulló vakolatelemek.

A polgármesteri hivatal közleményben tudatta, hogy a műemlékvédelmi bizottság szakembereinek felügyelete alatt próbálják biztonságosabbá tenni az épülethomlokzatokat. A hivatal emlékeztet arra, hogy a törvény szerint a lakástulajdonosok kötelesek felújítani az épületek homlokzatait, ám ezt nagyon sokan elmulasztották, és ezzel veszélyeztetik a járókelők testi épségét.

A Szabadság című kolozsvári napilap értesülései szerint a hivatal mintegy 150 országos, illetve helyi jelentőségű műemlék díszítőelemeit ítélte veszélyeseknek. A hivatal és a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban láttak neki a díszítőelemek leverésének.

Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kultúráért felelős alelnöke is tiltakozott közleményben a rombolás ellen. A műemlékvédelem területén dolgozó Hegedüs Csilla úgy vélte, a városháza óriási kárt okoz az akcióval, a több száz éves kincseket segédmunkásokkal alakíttatja át romokká, hogy aztán le lehessen azokat bontani. Hegedüs Csilla Nagyszeben példáját ajánlotta, ahol a központi magántulajdonban levő épületek homlokzatait is az önkormányzat újíttatta fel.

Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének az elnöke a rombolás befejezésére szólította fel a polgármestert. Az általa indított román és magyar nyelvű petíciót egy nap alatt több mint 2100-an írták alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: