2020-05-14 19:33:42• hírek • Szatmár.ro

A miniszterelnök veszi át a járványügyi operatív törzs vezetését

Illusztráció. Fotó: MTI
Illusztráció. Fotó: MTI

Romániában a miniszterelnök veszi át a koronavírus-járvány miatt alakult országos vészhelyzeti operatív törzs vezetését: ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004-ben kiadott 21-es számú sürgősségi kormányrendeletet - jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban kormányfő.

    

A miniszterelnök szerint erre a testület tekintélyének növelése érdekében van szükség.
    

Megerősítette: az operatív törzs péntektől kihirdeti a veszélyhelyzetet, amely a csütörtökön éjfélkor véget érő rendkívüli állapotot váltja fel, lehetővé téve, hogy a hatóságok meghozzanak minden szükséges intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében.
    

A veszélyhelyzet idején bevezetendő intézkedések kötelező érvényűek - szögezte le Orban.
    

A kormányfő azokat az aggályokat próbálta eloszlatni, amelyek szerint péntektől a hatóságoknak három napig semmilyen jogalapjuk nem lesz arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést a fertőzésveszély csökkentése érdekében. A veszélyhelyzet idején bevezetendő konkrét óvintézkedéseket tartalmazó - a parlament által sürgősségi eljárással szerdán megszavazott - törvény ugyanis leghamarabb hétfőn lép hatályba, márpedig az alkotmány szerint a polgárok szabadságjogai csak törvénnyel korlátozhatók.
    

A román média szerint hiába hirdetnek tehát péntektől veszélyhelyzetet Romániában, ha a hatóságok - legalábbis a következő hétvégén - semmilyen módon nem léphetnek fel a kijárási korlátozások eltörlését türelmetlenül váró román állampolgárok féken tartása érdekében.
    

A miniszterelnök azt ígérte, hogy a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló sürgősségi kormányrendelet módosításánál figyelembe veszik az alkotmánybíróság szerdai - később, az indoklás közzétételekor hatályba lépő - határozatát, amely szerint az operatív törzs nem korlátozhatja az alkotmányos szabadságjogokat.
    

Romániában a csütörtöki jelentés szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 1092 koronavírussal fertőzött pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, így a nyilvántartott aktív esetek száma 6148-ra esett vissza, miután hetekig meghaladta a hétezret.
    

Az országban eddig 16 247 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 1046-an életüket vesztették, 9053-an pedig meggyógyultak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: