2013-04-30 10:55:21• hírek • MTI

A mindig mosolygós Máxima, a kedvenc

Spontán és karizmatikus, intelligens, nőies és megnyerő: a hollandok csak szuperlatívuszokban beszélnek leendő királynéjukról, Vilmos Sándor trónörökös feleségéről, Máxima Zorreguietáról.

Az őt 20 éve ismerő argentin formatervező, Graciela Naum szerint Máxima abban különbözik a többi hercegnétől, hogy spontán, és mély benyomást tesz az emberekre. Máxima a házassága által vállalt kötelezettségek ellenére feltűnően odaadó barát és családanya. Vilmos Sándor argentin feleségének felszabadult nevetése még azt is elfeledtette a hollandokkal, hogy apja komoly szerepet játszott Jorge Videla katonai diktatúrájában.

Máxima Zorreguieta 1971. május 17-én látta meg a napvilágot Buenos Airesben, ahol három fiatalabb testvérével együtt nőtt fel. Életrajzírója, Soledad Ferrari szerint középosztálybeli életükben az egyetlen kiemelkedő tényező szüleik emberfeletti erőfeszítése volt, amellyel megpróbáltak első osztályú képzést biztosítani gyermekeiknek. Máxima végül gazdasági diplomát szerzett, és nemzetközi bankoknál dolgozott Buenos Airesben, New Yorkban és Brüsszelben.

Vilmos Sándort közös barátaik révén ismerte meg Madridban 1999-ben. A hollandok 2001 márciusában láthatták először a temperamentumos argentin hölgyet, amikor a televízió hírül adta eljegyzését a trónörökössel. Az esküvőre 2002-ben került sor. Máxima holland állampolgárságot kapott, és a protestáns királyi családban megtarthatta katolikus vallását.

Ahogy egyre otthonosabban mozgott a holland nyelvi és kulturális környezetben, úgy nőtt a népszerűsége. Múlt évben egy jó ügy érdekében még egy amszterdami csatornában is megmártózott - tette mindezt ragyogó mosolyával. A leendő királyné, akit a brit és az amerikai média Britney Spears popsztárhoz hasonlít, mikrohitelekkel és a női bevándorlók felzárkóztatásával foglalkozó szervezetekben is tevékeny.

A trónörökös és családja


Az udvarnál persze nem nézték jó szemmel, hogy Máxima apja, Jorge Zorreguieta az argentin katonai junta mezőgazdasági miniszterének a helyettese volt. Jorge Videla tábornok diktatúrája alatt mintegy 30 ezren haltak meg vagy tűntek el a hetvenes években. Sötét múltja miatt a hollandok nem engedték meg Zorreguietának, hogy részt vegyen lánya esküvőjén, és a keddi ünnepségre sem hívták meg a 85 éves férfit. Mik

or esküvőjén a papa kedvenc tangóját, az Adiós noninót (Viszlát, papát) játszották, Máximánál eltörött a mécses. "Sajnálom, hogy apám egy rossz rezsim alatt próbálta a legjobbat nyújtani" - mondta egyszer az argentin asszony.

Egy televíziós interjúban, amelyet két héttel a trónátadás előtt férjével közösen adott, azt mondta, hogy apja távolléte a hivatalos eseményekről jogos. "Ennek ellenére az apám marad, és megmaradnak a közösen eltöltött perceink emlékei" - tette hozzá.

Ugyancsak felzúdulásra adott okot a holland identitás túlzottan liberális meghatározása a leendő királyné részéről. Máxima olvasatában "a holland mint olyan nem létezik, ahogy az argentin sem". Bár a 2007-es kiszólás miatt sok bírálatot kapott, közvélemény-kutatások szerint még mindig ő a holland udvar legnépszerűbb tagja, megelőzve férjét és anyósát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: