2010-02-19 12:06:30• hírek • Szatmar.ro

A „mindenre-ható” hagyma

Az „Allium", közismertebb nevén hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma.

A népi orvoslásban a különböző baktériumok ádáz ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertőtlenítő és baktériumölő hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény. Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik: megszünteti az orrdugulást, nátha, köhögés és megfázásos betegségek esetén nélkülözhetetlen, gyomorerősítő, bélféregűző, étvágygerjesztő, vércukor-szintcsökkentő, vizelethajtó hatású. Frissen, kapszula vagy illóolajos változatban használhatjuk még szemölcsre, reumára és migrénre is. A népi gyógyászaton kívül, jótékony hatásait az orvostudomány is igazolta.

A tavasz közeledtével ajánlott egy kéthetes hagymakúrát tartani, mivel kiválóan méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával hozzájárulunk a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit, vértisztító hatásának köszönhetően pedig szebbé varázsolja a bőrt. Táplálkozás szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy nagymértékben serkenti a veseműködést, kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat, antioxidánsokban gazdag, védi a szív- és érrendszert, étvágygerjesztő, ráadásul az atherosclerosis, vagyis az érelmeszesedés legjellemzőbb formája ellen is hatásosnak bizonyult.

Az utóbbi évek kutatásai azt igazolták, hogy a vastagbéldaganat megelőzésben is rendkívül jótékony hatása van, mivel fokozza az emésztőnedvek termelését. Fogyasztásával azonban az epe-, és májbántalmakkal küszködőknek jobb óvatosan bánni, mivel esetükben emésztési rendellenséget vagy gyomorfájást okozhat. A hagymalé, kevés almaecettel és mézzel keverve az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer a különféle bőrbántalmak ellen, pl. a fogamzásgátló használata következtében kialakult bőrfoltok esetén is csodákra képes. Gyógyhatásait elsősorban az illóolajában található fitoncidáknak köszönhetjük. Antibiotikumos kezelés helyett érdemes a hagyma természetes gyógyhatásait igénybe venni, ráadásul mellékhatásokkal sem rendelkezik!


Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja

Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: