2016-02-01 10:39:22• hírek • Gold T Farm

A mindenre jó cékla

Sokoldalú, és változatosan elfogyasztható növény a cékla, amely régóta ismert salátanövény. Gumójának alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Elsősorban gyökeréért termesztik, de a levelét felhasználhatjuk salátában vagy gyógyteaként.

A cékla számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mindenekelőtt sok káliumot, amely hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, de nagyon gazdag kálciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint A-, B-, és C-vitaminokban. A népi gyógyászat különösen jó vérképzőnek tartja.
Levét gyakran alkalmazzák más levekkel, így például sárgarépa, vagy uborka levével. Sárgarépával keverve nagyon jól alkalmazható a máj tisztítására, főként a májban felhalmozódott zsír lebontását segíti elő.
A téli, megfázásos időszakban különösen jól jön, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát is. Emellett tisztítókúra során is alkalmazhatjuk, és gyomorpanaszainkat is enyhítheti, mivel csökkenti a savtúltermelést.
Fogyasztásával elkerülhetjük, hogy a táplálék és a toxikus anyagok hosszasan a gyomorban és a bélcsatornában maradjanak, így csökkenti az ebből eredő betegségek kockázatát.
Különösen fontos, hogy gátolja a rákos sejtek szaporodását, így nagyon javasolt a hasonló betegségben küszködök számára. Emellett fokozza a sejtek oxigénellátását, és a felsorolt okokból hatásosan véd a gyomor- és bélrák ellen.
A cékla ugyanakkor magas nitráttartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívroham és a stroke kockázatát. Magas antioxidáns tartalmának eredményeképpen csökkenti továbbá a szívbetegségek és a szélütés kockázatát, mivel védi az artériák falát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: