2018-03-07 13:59:30• hírek • közlemény

A migrációs kihívások a fiatalok szemszögéből

Negatív felhangja van annak, ha mostanság a migráció beszélgetés tárgyát képezi vagy ha valaki a migráns szót kiejti.

Legtöbben meglehetősen tájékozatlanok a témában, vagy csak egyszerűen beérik azokkal a sokat szajkózott frázisokkal, amelyek napvilágot látnak a helyi és nemzetközi sajtóban. A migráció és ennek vonatkozási teljes körű körbejárása végett az idei évben az Erasmus+ programnak csaknem minden országban ez lett a kiemelt témája.
 

A Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület a 2017-es pályázati ciklusban döntött úgy, hogy bekapcsolódik a téma taglalásába egy nemzetközi képzéssel. Ez tulajdoképpen egy hosszabb távú képzési program ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára, amely a migrációval kapcsolatos kihívások kezelésében, és ezzel együtt a fiatal bevándorlók és menekültek integrációjának támogatásában érdekelt.
 

Lehet azzal támadni minket, hogy be akarjuk vonzani a migránsokat, ám aki ezt állítja, az mindössze csak a téma felületét karcolgatja. A Migráció–Integráció témája éppen az, hogy megértsük a migráció és a migrációs folyamatok mibenlétét. Fontos, hogy a fiatalok témával kapcsolatos ismereteit elmélyítsük és helyére tegyünk az ezzel kapcsolatosan kialakult gondolatokat, sztereotípiákat, miközben két fő kérdésre összpontosítunk a trénereinkkel együtt. Az egyik a menekültválság témaköre, ezzel együtt a menekültekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés, a másik pedig a fiatalok munkanélküliség miatti folyamatos kivándorlás” – magyarázta Őri-Pákay Franciska, a SZAFKE alelnöke, aki egyben az Erasmus+ projektek koordinátora.
 

Fontos lenne, hogy a mobilitásra kényszerülő fiatalok felkészülten érkezzenek a célországba és ott is lehetőségük legyen támogatásra, mert ezzel a kettős rendszerrel kivédhető lenne és nem kellene az első, amúgy is nehezebb beilleszkedési szakaszban még a hátrányos megkülönböztetés miatt is szenvedniük.
 

Nem is gondoltam volna, hogy ennyi aspektusa van ennek a kérdésnek. Olyan részletekre világított rá a képző és a többiekkel végzett közös munka, amelyekre a rávilágítás előtt nem is gondoltam volna. Megtanultam, hogy melyek az előmozdító vagy a hátráltató tényezői a migrációnak, de itt is olyan részleteket fejtettünk meg közösen, amelyek egészen biztosan segíteni fognak abban a munkában, amelyet otthon végzünk, Montenegróban” – mesélte Dianna Ostojić.
 

A hosszú távú képzés átfogó célja az ifjúsági dolgozók képzése illetve, hogy tudatában legyenek az különböző európai migrációs rendszerekkel és tudják, hogyan kezeljék a migrációból eredő kihívásokat, illetőleg hogyan használják fel a migrációval létrehozott lehetőségeket a fiatalokkal való munkájuk során. Másodlagos cél az, hogy a résztvevők készen legyenek a migrációval és a mobilitással kapcsolatos projektek fejlesztésére, s ebbe be tudják vonni a fiatal migránsokat is. Ezek a tevékenységek segíthetnek a társadalom migrációról kialakított negatív képének árnyalásában, de elősegítheti a tolrenaciát is a bevándorlókkal szemben.
 

A hosszútávú képzés első találkozója január 19-26 között Szatmárnémetiben volt, ahol tíz ország (Románia, Magyarország, Törökország, Szerbia, Montenegro, Albánia, Görögország, Bosznia és Hercegovina, Bulgária és Koszovó) negyvennégy fiatalja gyűlt össze, hogy egymástól tanuljanak. A képzés második találkozója június elején lesz megtartva Montenegróban. A két képzés között időszakban a trénerek „házifeladattal” látták el a program résztvevőit. Ez a SZAFKE első ilyen tipusú dupla projektje, amely egyrészt a téma, másrészt pedig a kétországos szervezési kérdések és lebonyolitás miatt is kihívást jelent.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: