2011-07-26 17:26:06• hírek • MTI

A mézről szól a hétvége

Méztermelők portékái, táncház, hagyományőrző programok, méhkaptárok és méhészeti kiállítás is várja szombaton és vasárnap a IV. Debreceni Mézeskalács fesztivál vendégeit.

Debrecenben a hétvégén minden a méz körül forog: mézeskalácsok, virágmézek, viaszgyertyák, mézesbögrék, mézes pálinkák, mézes teák várják a kulináris élményre vágyó látogatókat, a gyerekek hétvégéjét pedig üvegkaptár és játékos színielőadások "édesítik meg". Idén gondoltak a fogyatékkal élőkre is, így több előadást jeltolmács közreműködésével rendeznek meg - mondta Lakner Lajos, a megyei múzeumok igazgatóságának vezetője a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.   

Mint kiemelte, a fesztivállal egybekötött vásárra csaknem negyven termelőt várnak, akiknek a portékáját kóstolni és vásárolni egyaránt lehetőségük lesz a látogatóknak. A debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán megrendezett programsorozatra jelképes összeg befizetésével léphetnek be az érdeklődők.    

Vajda Mária, a Déri Múzeum főmuzeológusa, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy a mézeskalácsosságnak Debrecenben és környékén 1713-tól kezdődően voltak céhes hagyományai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régi vásárok hangulatát megidézve a hétvégi fesztiválon az érdeklődők megkóstolhatják a márcot is, ami egy-egy vásár kimaradhatatlan kísérője volt. A mézes-fűszeres alapanyagú, vízzel hígított és jégbe hűtött üdítő szerinte éppúgy népszerű lesz ma is, mint több száz évvel ezelőtt.

A gasztronómiai programok mellett más szórakozást is kínál a rendezvény: lesz hastánc-bemutató, térzene és a helyi méhészet történetét bemutató kiállítás is. A szervezők a jövőben nemzetközivé tennék a fesztivált úgy, hogy több mézeskalács-készítő központ méztermelőit, méhészeit is meghívnák. Ezáltal cserekapcsolat jöhetne létre a cívisváros és egyebek mellett Nürnberg, Aachen, Bécs, Bázel, Rimaszombat, Bártfa, Kassa, Kézdivásárhely vagy Reims között is - zárta szavait Vajda Mária.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: