2020-03-20 08:11:28• hírek • Bede Emőke

A mezőgazdaság és az építőipar még tartja magát

A Covid-2019, azaz az új típusú koronavírus nem csak a járvány által érintett országok egészségügyi rendszerét állítja kemény próba elé, hanem a gazdaságot is. A szigorú óvintézkedések és a vírustól való félelem okán haldoklik a turizmus, a vendéglátó- és szórakoztatóipar, de számos más ágazat is csak egy helyben toporog.  

Arról, hogy mi a helyzet Szatmár megyében, Radu Bud prefektus beszélt a Klaus Iohannis államfővel és Ludovic Orban miniszterelnökkel folytatott távkonferencián. „A jelenlegi gazdasági helyzet nagyon aggasztó, mivel sok cég felfüggesztette tevékenységét. Itt nem csak azokról van szó, akiket erre a szükségállapot kötelezett, hanem azokról is, akiknél teljesen leállt a kereskedelem, akiknek nincs lehetőségük árut vagy nyersanyagokat szállítani külföldre. Ezen cégeket és az alkalmazottakat hamarosan regisztráljuk a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség adatbázisába” – fejtette ki a prefektus.
 

Bud azon intézkedésről is ejtett néhány szót, melyről már a Szatmár.ro is beszámolt korábban. A Közegészségügyi Igazgatóság – kihasználva a kötelező tanítási szünetet – arra kérte a tanintézményekben szolgálatot teljesítő egészségügyi kádereket, hogy csatlakozzanak a DSP azon csapatához, melyek rendszeres telefonhívással ellenőrzik az otthoni karanténban levő személyek egészségügyi állapotát. Ugyanakkor csütörtöktől kezdődően a Szatmár Megyei Statisztikai Igazgatóság három munkatársát is áthelyezték ideiglenesen a DSP-hez, hogy segítsenek nekik az informatikában és az adatbevitelben.
 

A prefektus szerint a mezőgazdaságot és az építőipart még nem érte utol ez a drasztikus megtorpanás, és hatósági szinten mindent el kell követni, hogy legalább ezeket az ágazatokat életben tartsák. Szatmár megye legnagyobb építkezési területén, a szatmári elkerülő útnál egyelőre nem állt le a munka, illetve a városban is zajlanak a kisebb munkák. „Ebben a krízishelyzetben csak bátorítani tudjuk őket, hogy folytassák a munkát” – üzente e cégeknek Radu Bud.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: