2010-06-02 10:28:32• hírek • Szatmar.ro

Isten keze (és lába) lesz-e Isten esze?

Argentína mellett Nigéria lehet a B csoport második továbbjutója.

Alig több, mint egy hét választ el minket a földkerekség a nyári olimpiai játékok utáni második legnagyobb rendezvényétől, a labdarúgó világbajnokságtól. A 19. torna sokak szerint premiert hozhat, amennyiben Spanyolország életre kelti esélyeit, de egy premiert máris „behúzott" a viadal: ez az első világbajnokság, amelynek Afrika ad otthont. (Ez egyben azt is jelenti, hogy immár csak Óceánia nem rendezett foci-vb.-t.)

Sorozatunkban nem vállalkozunk arra, hogy megjósoljuk, Olaszország megvédi-e címét, Brazília megnyeri-e hatodik lesőségét vagy Spanyolország először felér-e a csúcsra. Arra viszont igen, hogy néhány szóban bemutassuk a nyolc csoportot és az őket alkotó csapatokat. Ezúttal a B csoportot vesszük górcső alá.

A második kvartett (sőt, talán az egész vb. egyik) legnagyobb kérdése, hogy az (nem csak) Argentínában félistenként tisztelt Diego Maradona végleg „mennybe megy-e", azaz komoly teljesítményt produkál-e a csapatával szövetségi kapitányként. Hogy a kerete megvan hozzá az tuti, a gauchóknál annyi a sztár, mint szitán a lyuk: a védelemben Burdisso, Demichelis, Heinze, Samuel, a középpályán Mascherano, Veron, míg a csatársor maga a csoda. Itt ugyanis olyan nevek szerepelnek, mint Messi, Higuain, Milito, Agüero vagy Tevez. És ez jelenti az egyik nehézséget, hogy az Aranylabdás Messi mellett Maradona kit szerepeltessen második támadóként: a BL-döntőben kettőt vágó Militót, vagy a Real Madrid házigólkirályát, Higuaint, esetleg a Manchester Cityben 22 gólig jutó Tevezt, vagy a vőt, az Atletico Madriddal Európa-ligát nyerő Agüerót.

Maradona megengedhette magának, hogy olyan klasszisokat hagyjon ki a keretből, mint Zanetti, Cambiasso, Lucho, Lisandro vagy Gabi Milito. Közülük főleg az első két játékos hiánya a meglepő, hisz alapemberei voltak a BL-győztes Internek. Meglepetésre ott van viszont az angol másodosztályú Newcastle szélsője, Gutierez és a 37 esztendős Palermo is. Ez pedig remekül jelzi: Maradonáról nem lehet tudni, mire képes, rejtély, hogy mi jut éppen az eszébe. Mert amúgy Argentína az aranyesélyesek közé tartozik.

Argentína kerete:
Kapusok: Sergio Romero (AZ), Mariano Andújar (Catania), Diego Pozo (Colón)
Hátvédek: Nicolás Burdisso (Roma), Ariel Garcé (Colón), Martín Demichelis (Bayern München), Gabriel Heinze (Marseille), Nicolás Otamendi (Vélez Sársfield), Clemente Rodríguez (Estudiantes), Walter Samuel (Inter)
Középpályások: Mario Bolatti (Fiorentina), Ángel Di María (Benfica), Jonás Gutiérrez (Newcastle), Javier Mascherano (Liverpool), Javier Pastore (Palermo), Maxi Rodríguez (Liverpool), Juan Sebastián Verón (Estudiantes)
Csatárok: Gonzalo Higuaín (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona), Diego Milito (Inter), Martín Palermo (Boca Juniors), Carlos Tévez (Manchester City), Sergio Agüero (Atlético Madrid).


Argentína az egyik favorit, Maradona rejtély
Argentína az egyik favorit, Maradona rejtély


A dél-amerikaiakat Nigéria követheti a B csoportban, az afrikaiak ugyanis egy komoly igazolást hajtottak végre a torna előtt: leültették a kispadra Lars Lagerbacket, aki a svéd válogatottat kilenc éven keresztül két Eb.-re és két vb.-re is kivezette. Amennyiben az általa megkövetelt taktikai fegyelmet rá tudja erőltetni új tanítványaira, nyert ügye van. Legalábbis a csoportban.

A „Szuper Sasok" keretének egyik érdekessége, hogy mindhárom kapusa Izraelben véd és ez lehet csapat egyik gyengéje. A védelem sem túl erős, Yobón (Everton) és Taiwón (Marseille) kívül a többiek nem rendelkeznek „nagycsapat-rutinnal". A középpályán Obi Mikel (Chelsea) és Etuhu (Fulham) adja a biztonságot, hiányzik viszont egy kreatív ember. Csatársorban hagyományosan jól állnak a zöld-fehérek, Yakubu, Martins, Odemwingie és a veterán Kanu képes meccseket eldönteni.

Amennyiben Nigéria képes „európai csapatként" játszani, simán tovább fog jutni, de nagyon sokáig nem fog menetelni, ahhoz nem elég erős a keret.

Nigéria kerete:
Kapusok: Vincent Enyeama (Hapoel Tel-Aviv), Dele Aiyenugba (Bnei Jehuda), Austin Ejide (Hapoel Petah Tikva)
Hátvédek: Taye Taiwo (Marseille), Elderson Echiéjilé (Rennes), Chidi Odiah (CSZKA Moszkva), Joseph Yobo (Everton), Daniel Shittu (Bolton), Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam), Rabiu Afolabi (Salzburg)
Középpályások: Kalu Uche (Almería), Dickson Etuhu (Fulham), John Mikel Obi (Chelsea), Sani Kaita (Alanyija Vlagyikavkaz), Haruna Lukman (Monaco), Ayila Yussuf (Dinamo Kijev)
Csatárok: Yakubu Aiyegbeni (Everton), Chinedu Obasi (Hoffenheim), Nwankwo Kanu (Portsmouth), John Utaka (Portsmouth), Obafemi Martins (Wolfsburg), Victor Obinna (Málaga), Peter Odemwingie (Lokomotiv Moszkva)


Nigéria továbbléphet a csoportból
Nigéria továbbléphet a csoportból


Dél-Korea nem fogja megismételni a 2002-es elődöntős szereplést, az biztos. Egyrészt, mert nem játszik otthon, másrészt pedig, mert a keret nem túl acélos. A játékosok nagy része otthon, esetleg Ázsia más részein (Japán, Szaúd-Arábia) játszik, kivétel ez alól a szupersztár Pak Dzsi Szung (Mancseshter United) valamint Csa Du Ri (Freiburg), a „koreai Gerrard" Ki Szung Jong (Celtic) vagy Pak Csu Jong (Monaco).

Jung Mu Hoh csapata Pak Dzsi Szung képmása: szorgalmas, rengeteget fut, alázatos. Technikailag ugyanakkor a társak nem túl képzettek, rutintalanok és taktikailag naivak, pontrúgásoknál pedig, alacsonyságuk miatt igen sebezhetőek.

Ha Nigéria gyengélkedik, Dél-Korea versenyben lehet a továbbjutásért, de a realitás inkább azt mondatja velünk: a görögökkel lesznek partiban a bronzéremért. Mármint a csoporton belül.

Dél-Korea kerete:
Kapusok: Kim Jong Kvang (Ulszan), Li Un Dzse (Szuvon), Dzsong Szong Rjong (Szongnam)
Hátvédek: Kang Min Szu (Szuvon), Kim Dong Dzsin (Ulszan), Kim Hjong Il (Pohang), O Bom Szok (Ulszan), Li Jong Pjo (al-Hilal), Li Dzsong Szu (Kashima Antlers), Csa Du Ri (Freiburg), Cso Jong Hjong (Dzsedzsu)
Középpályások: Ki Szong Jong (Celtic), Kim Bo Kjong  (Oita), Kim Nam Il (Tom Tomszk), Kim Dzse Szong (Pohang), Kim Dzsong Vu (Kvangdzsu), Li Csong Jong (Bolton), Pak Dzsi Szong (Manchester United)
Csatárok: Pak Csu Jong (Monaco), An Dzsung Hvan (Dalian Shide), Li Szüng Jol (Szöul), Jom Ki Hon (Szuvon),  Li Dong Guk (Csonbuk)


Dél-Korea az egyik legszorgalmasabb csapat
Dél-Korea az egyik legszorgalmasabb csapat


Görögország 1994 után jutott ki ismét világbajnokságra, miközben az egyetemes labdarúgás egyik legnagyobb meglepetéseként 2004-ban megnyerte az Európa-bajnokságot. A hellének akkor masszív védekezésükre és kontráikra valamint pontrúgásaikra építettek és ez vélhetően ezúttal sem lesz másként. Már azért sem, mert továbbra Otto „Rehaklész" Rehhagel a tréner.

A német szakember 72 évének minden rutinjára szüksége lesz, hogy csapata ne úgy szerepeljen, mint a 2008-as Eb.-n, ahol mindhárom meccsüket elbukták és mindössze egy gólt lőttek. A keretben jelen van a rutin (Halkiasz, Szeitaridisz, Karagunisz, Kacuranisz, Hariszteasz Eb.-győztes) és a fiatalság is (Niniszt és Toroszodiszt nagy tehetségnek tartják). Na meg van a csapatban egy-két olyan játékos, akik komoly nyugat-európai bajnokságokban játszanak: Kirjakosz a Liverpoolban, Ciolisz a Sienában, Morasz a Bolognában, Papasztatopulosz a Genoában keresi a betevőt, Szamarasz a Celtic egyik legjobbja, Gekasz pedig volt a Bundesliga gólkirálya, néhány napja szerződött a Herthától a Frankfurtba. És nem kis meglepetésre ott van a keretben Pantelisz Kapetanosz, a Steaua erőcsatára is.

A görögök gondja, hogy szellemes játékot csak Szamarasztól vagy Ninisztől lehet várni, így hát marad a védekezés. Persze, ha Szamarasz, Hariszteasz vagy Szalpingidisz a kapu elé kerül, bajban lehet az ellenfél.

kapusok:
Mihalisz Szifakisz (Arisz Szaloniki), Alekszandrosz Corvasz (Panathinaikosz), Kosztasz Csalkiasz (PAOK Szaloniki)
védők:
Jorgosz Szeitaridisz (Panathinaikosz), Lukasz Vintra (Panathinaikosz), Evangelosz Morasz (Bologna), Szokratesz Papasztatopulosz (Genoa), Szotirisz Kirgiakosz (Liverpool), Avraam Papadopulosz (Olympiakos Pireusz), Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakos Pireusz), Nikosz Szpiropulosz (Panathinaikosz), Szteliosz Malezasz (PAOK Szaloniki)
középpályások:
Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), Alekszandrosz Ciolisz (Siena), Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), Hrisztosz Pacacoglu (Omonia), Szakisz Prittasz (Arisz Szaloniki)
csatárok:
Angelosz Hariszteasz (Nürnberg), Dimitrisz Szalpigidisz (Panathinaikosz), Pantelisz Kapetanosz (Steaua Bucuresti), Teofanisz Gekasz (Hertha BSC), Jorgosz Szamarasz (Celtic Glasgow)

Görögország távol a bravúrtól, de Kapetanosszal

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: