2012-09-12 16:42:14• hírek • Póti Orsolya

A mentőásatások fontosságára hívják fel a figyelmet

Útépítések, építkezések közben idén nyáron több ásatást is végezetek a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztályának munkatársai. Az ilyen és ehhez hasonló mentőásatások fontosságára hívja fel a polgármesteri hivatalok figyelmét az intézmény vezetősége.

A tervásatások mellett több mentőásatást hajtottak végre a Szatmár megyei régészek ezen a nyáron - tudtuk meg Gindele Róberttől, a régészeti osztály vezetőjétől. Halmiban egy építkezés közben végeztek mentőásatást, itt egy kőkorszaki településre bukkantak. A nagykárolyi terelőút kialakítása közben két hónapon át voltak terepen a régészek, és talán itt bukkantak a legjelentősebb leletekre, hiszen bronzkori településeket és sírokat, gepida települést és gepida sírokat, valamint kelta leleteket tártak fel.

„Egy nagykárolyi tyúkfarm építése közben is mentőásatást végeztünk, akkor szintén kelta leletekre bukkantunk. Arra szeretnénk felhívni a polgármesteri hivatalok vezetőinek figyelmét, hogy amikor nagyobb építkezésbe kezdenek, időben értesítsék a régészeti osztályt, ugyanis így sikerül megmentenünk értékes örökségeket, valamint az építkezés előremenetelét se hátráltassuk" - magyarázta a szakember.

A régészeti örökség elemeit lehetőleg eredeti lelőhelyükön, eredeti állapotukban, eredeti összefüggéseikben kell megőrizni, azonban a földmunkával járó fejlesztések károsíthatják, vagy megsemmisíthetik ezeket. Fontos, hogy egy-egy komolyabb munkálat előtt a régészek lelőhely-azonosító módszereket alkalmazzanak.

Hagyományos lelőhely-azonosító módszer a terepbejárás, amely a felszínen található, szántás által kiforgatott leletek alapján lokalizálja a lelőhelyeket, valamint egyre nagyobb teret hódít a légi régészeti felderítés.



A Szatmár Megyei Múzeum régészei három tervásatáson is részt vettek, illetve részt vesznek. Az egyik ásatás Tasnádon zajlott, amelyben egy londoni egyetem diákjai is részt vettek, és különleges volt számukra a neolitikus kultúra felfedezése.

Szokondon római védművek után kutattak a régészek, míg Aranyosmeggyesen dák kemencéket tártak fel. Ez utóbbi településen az ásatás még folytatódik.

„Az idei év kiállításokban is gazdag volt, hiszen nyílt antik ékszerekből és gepida leletekből kiállítás, valamint társszervezői voltunk a németországi Manchinban nyílt „Kelták, dákok, vandálok" című kiállításnak. Folyamatban van egy újabb érdekes tárlat szervezése, amely keretében Románia ezüst és arany ékszerleleteit tekinthetik meg az érdeklődők" - mondta el Gindele.

A régészeti osztály idén két, a szatmári dákok számára szervezett tábort is lebonyolított. Az egyikre a nagykárolyi Bobáldon, a másikra Aranyosmeggyesen került sor. A szatmári tanulókon kívül a kolozsvári és a szegedi egyetemek régész szakos diákjai is segítették a szakember munkáját.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: