2019-01-08 08:39:24• hírek • Bede Emőke

A menhely kutyáiról a téli hidegben is gondoskodni kell!

Szatmárnémeti lakosságának már nem ismeretlen a Free Life Állatvédő Egyesület neve, hiszen évek óta a helyi menhelyet önkéntesen üzemeltető csipet csapat telefonja csöng, ha egy-egy bokor alatt vagy a Szamos partján valaki elhagyott kiskutyákra lel.

Az ipari park közelében található menhelyen szinte folyamatosan telt ház van, az ivartalanítás hiánya miatt szinte naponta érkeznek a nem kívánt kutyakölykök. Van, hogy maga a gazdi hagyja a menhely kapuja előtt a frissen született kutyákat, de leggyakrabban sétálók fedezik fel a kidobott apróságokat –mesélte el korábban a Szatmár.ro megkeresésére az egyesület képviseletében Domokos Bernadett, aki arról a sajnálatos tényről is beszámolt, hogy bizony olykor az is előfordul hogy vissza kell utasítaniuk egy-egy „doboznyi” kutyát a helyhiány miatt.


Annak ellenére, hogy a kutyatulajdonosokat törvény kötelezi a rendszeres oltás biztosítására, a mikrochipes megjelölésre és a négylábúak ivartalanítására, ezekről a kötelezettségekről legtöbben akarva-akaratlanul nem vesznek tudomást, és magát a kutyaelhagyást sem tekintik szabálysértésnek, legyen szó fajtatiszta vagy keverék, városi vagy falusi állatról. Mint arra Bernadett rávilágított, a felelősségteljes kutyatartásról ugyanúgy érdemes előzetesen tájékozódni, mint egy háztartási gép beszerzése előtt. Annál is inkább, mivel az ember nem csak egy „házőrzőt” vagy „kapucsengőt” fogad örökbe vagy vásárol, hanem jó esetben hosszú évekre egy négylábú barátot is választ magának.
 

Barátság ide vagy oda, mégis sokan döntenek úgy, inkább világgá kergetik megunt vagy kiöregedett játszópajtájukat. Épp ezért a menhely kenneljei szinte mindig dugig vannak, s a tartós hideg beálltával a maroknyi állatvédő helyzete is egyre nehezebb. Hiszen ebben az időszakban nem csak a megfelelő táplálék- és vízmennyiséget kell biztosítani a kutyák számára, nem csak takarítani kell utánuk, hanem havat kell lapátolni, az ólakat meg kell javítani és megfelelő hőszigetelésükről is gondoskodni kell.



Épp ezért a Free Life Egyesület közösségi oldalán többször is felhívást intézett a lakosság felé, melyben arra kérik az állatbarátokat, segítsenek be a menhelyen elvégzendő munkálatokba. Minden szorgos önkéntest tárt karokkal várnak, illetve a más jellegű támogatásokat, azaz kutyaeledelt, takarítószereket, esetleg a megunt pokrócokat is hálás szívvel fogadják, hiszen ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a menhely nap mint nap gondoskodhasson a kutyákról.


Mindemellett a napi tevékenységük részeként az örökbefogadásokat is lebonyolítják. Bár azt hihetnénk, érdekük a minél nagyobb számú adoptáció, mégis minden leendő gazdi figyelmét felhívják a kutyatartással járó felelősségre és arra intik őket, csak akkor vegyenek magukhoz egy négylábút, ha az ebről annak rendje és módja szerint gondoskodni tudnak.  


További képekért és újabb információkért érdemes követni a Free Life Egyesület Facebook-oldalát is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: