2022-03-08 12:29:24• hírek • Bede Emőke

A menekültként érkező nőkre leselkedő veszélyekre figyelmeztet a rendőrség

A március 4-7. közötti időszakban a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség bűnmegelőző, köz- és közlekedésrendészeti, közkapcsolatokért felelős, illetve szállításügyi osztályai az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökséggel együttműködve egy tanácsadási és tájékoztatási akciót tartottak. A többnapos megmozdulás során azon ukrán állampolgároknak igyekeztek segítséget nyújtani, akik a háború elől menekülve érkeztek megyénkbe.

Az akció elsőszámú helyszíne a halmi határátkelő volt, de találkozni lehetett az egyenruhásokkal a megye legforgalmasabb útszakaszain is. A négy nap leforgása alatt az ukrán fordítókkal is közreműködő rendőrök több mint 300 személyt, túlnyomó többségében fiatal lányokat és asszonyokat tájékoztattak az esetlegesen rájuk leselkedő veszélyekről.


A háború elől menekülő nőkre nagy veszélyt jelenthetnek azok, akik rossz szándékkal ajánlanak fel számukra szálláshelyet vagy utazási lehetőséget, de az is előfordulhat, hogy valaki hamis munkaajánlatokkal csalja őket tőrbe. A rendőrség szerint nem kizárt az sem, hogy valakik erkölcstelen szolgáltatásokat kérnek tőlük, melyért cserébe azt ígérik, segítenek nekik viszontlátni a háború által elsodort szeretteiket - nem meglepő módon ez is csak puszta átverés. Végül, de nem utolsósorban a rendőrség kiemelte az úgynevezett „loverboy” módszert is, amikor a bűnözők hamis szerelemmel édesgetik magukhoz a gyanútlan lányokat és nőket annak érdekében, hogy a későbbiekben majd kizsákmányolhassák őket – pl. kényszermunka vagy prostitúció révén.


A rendőrség az Ukrajnából érkező lányokat, nőket és asszonyokat arra kérte, amennyiben úgy érzik, veszélybe kerültek, habozás nélkül tárcsázzák a 112-es egységes segélyhívót.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: