2006-12-01 17:11:55• hírek • Kis Csilla

A melldaganatról

breast2A felnőttkori súlygyarapodás összefügghet a melldaganatok kialakulásával

A felnőttkori súlygyarapodás mértéke összefügghet a melldaganatok kialakulásának gyakoriságával.

A daganatos megbetegedések folyamatosan a tudományos kutatások középpontjában állnak, kialakulásukkal rengeteg tanulmány foglalkozik.

Az egyik legfrissebb amerikai publikáció a felnőttkori súlygyarapodás mértékének és a melldaganatok kialakulásának kapcsolatát mutatja be. A több mint öt éven át zajló kutatás szerint - amelyben 1166 mellrákban szenvedő, valamnt 2105 egészséges nő vett részt - a menopausa után levő hölgyek esetében a felszedett plusz kilók nagyobb rizikót jelentenek, mint az eredetileg nagyobb testtömeg, viszont a fiatalabbak esetében nem mutattak ki ilyen összefüggést.

Az idősebbeknél minden 5 kg testtömeg-többlet 4%-kal növeli a betegség kialakulásának esélyét. Szignifikáns összefüggést találtak a magasabb derékkörfogattal rendelkezők és a mellrák kialakulása között. Azok a személyek, akik az első terhességük után híztak meg, magasabb rizikóval rendelkeztek a mellrák kifejlődését illetően.

Az eredményekből kiderül, hogy vannak olyan periódusok az életben, amikor a testtömeg-növekedés nagyobb kockázatot jelent daganatos betegség kialakulásának tekintetében. Ezért próbáljuk lehetőség szerint állandó szinten tartani ideális testtömegünket felnőtt életünk során. ma.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: