2013-05-13 18:34:44• hírek • Kocsis Zoltán

A megyei tanácsé lett a Rákóczi utca 32. szám alatti ingatlan

A Szatmár Megyei Tanács május 13-i rendkívüli ülésének egyetlen pontja volt: ebben a grémium hét ingatlan tulajdonjogáról döntött. Ennek következtében például a Kisszokondon 2009-ben leégett XVIII. századi fatemplom romjai kikerülnek a megyei tanács tulajdonából. A testület rábólintott a Törvényszék azon végleges és megtámadhatatlan döntésére is, amely kimondja: a Szatmár Megyei Könyvtár épülete a Federalcoop fogyasztói szövetség tulajdonát képezi.

A hétfőn elfogadott határozat kimondja továbbá, hogy a Rákóczi (Mihai Viteazul) utca 32. szám alatti ingatlan „visszakerül jogos tulajdonosa", a Szatmár Megyei Tanács tulajdonába. Ezt az épületet a rendszerváltás óta a Friss Újság és a Gazeta de Nord Vest napilapok használták. Noha előző szerkesztősége már közel három éve nem ott van, ám a terjesztői munkálatok továbbra is ott folytak. A román napilap munkatársai csütörtök óta nem dolgozhattak ott, számítógépeik azonban még mindig ott vannak.

Adrian Stef tanácselnök a helyszínen megtartott ad-hoc sajtótájékoztatón elmondta, mivel a megyei tanács számít az egykori Nemzeti Megmentési Front jogutódjának, így az épület őket illeti meg. „Az utóbbi években több olyan ingatlant is visszaigényeltek, amelyekben valamely intézményünk működött, így találunk majd rendeltetést ennek az értékes ingatlannak", jelentette ki Stef.

A jóval hevesebb Mircea Govor ugyanakkor újabb támadást indított Valer Marian szenátor ellen. A tanács alelnöke által „senkinek, nullának, leendő hajléktalannak" elmondott politikus vezette ugyanis az érintett román nyelvű napilapot. Ráadásul az elmúlt hónapokban a Közigazgatási Palotából ebbe az ingatlanba költöztette szenátori irodáját is. „Éveken keresztül illegálisan működtette itt mind az újságját, aztán az irodáját is. Anélkül, hogy bárkinek is fizetett volna. A napilapot pedig arra használta, hogy becsületes politikusokat, ártatlanokat zsaroljon. Azt hitte, ő az Isten Szatmáron, ám megmutattuk neki, hogy nem így van."- jelentette ki Govor. Az alelnök szerint a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság költözik majd a Rákóczi utcai ingatlanba.

A megyei tanács vezetőinek utasítására munkások a sajtó jelenlétében vették le a falról a román napilap cégtábláját. Govor nem akart, Stef pedig nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi lesz a belháború járulékos áldozatának, a Friss Újság terjesztési osztályának sorsa: „A lap tulajdonosai minél hamarabb keressenek meg, hogy találjunk egy megoldást", mondta Stef azt követően, hogy a sajtótól megtudta: a magyar napilap még folytat az ingatlanban tevékenységet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: