2014-02-16 21:38:20• hírek • Kocsis Zoltán

A megyei tanács átvenné a szatmárhegyi Ezüst Otthont

Mentőövet dobna a csődeljárás alatt lévő, a megszűnés határára sodródott szatmárhegyi Ezüst Otthonnak a Szatmár Megyei Tanács (MT) a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül, jelentette be ennek igazgatója, Octavian Apan, vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Apan szerint a németországi tárgyalásokon részt vevő Adrian Stef tanácselnök és Mircea Govor alelnök „a pénteki, kétségbeesett sajtótájékoztató után felhívták őt telefonon és felhatalmazták, hogy találjon megoldást az otthon megmentésére".

Az igazgató, aki leszögezte, hogy az otthon soha nem fordult az általa vezetett intézményhez segítségért, kijelentette: két út vezethet az Ezüst Otthon megmentéséhez. Az egyik, ha az otthon működtetését a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül átveszi az MT, vagy ha a tanács részt vállal a finanszírozásban. „Utóbbit azonban nem tartom járhatónak, tekintve, hogy az Ezüst Otthon havi működtetése 13.000 lejbe kerül". Átvétel esetén azonban bővíteni lehetne az épületet, növelve ezzel a kapacitást és a betegek számát, vázolta fel elképzeléseit Apan, aki azért hozzátette: a törvény szerint az otthon működtetésének feladata a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalt terheli.

Apan ígérete szerint a megyei tanács napokon belül megtalálja a megfelelő megoldást. Azt viszont határozottan kijelentette: az eddig felhalmozott adósságokat semmiképpen sem veszi át.

Az Ezüst Otthon kapuit 2011-ben nyitotta meg a holland külügyminisztérium által finanszírozott MATRA-program keretein belül a Szatmári Ház Alapítvány (Casa Satmareana). Utóbbit 2007-ben hozta létre Szatmárnémeti és Zutphen önkormányzata, a szatmári prefektúra, valamint két holland és egy román magánszemély. Az Ezüst Otthon az egyetlen intézmény Szatmár megyében, ahol Alzheimer- és Parkinson- kórban, valamint időskori demenciában szenvedőket ápolnak. A legközelebbi ilyen intézmény Kolozsváron található.

Miután 2013-ban a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megtagadta a városi tanács által korábban megszavazott 200.000 lejes támogatást, az Ezüst Otthon ellen csődeljárást indítottak. Mihaela Pop menedzser pénteken tartott sajtótájékoztatóján kétségbeesett segélykiáltást intézett az otthon jövőjének érdekében: március 4-én dől el ugyanis, hogy csődbe megy vagy folytathatja tevékenyéségét. Utóbbihoz havi 13.000 lejre lenne szüksége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: