2011-08-29 17:05:27• hírek • Kocsis Zoltán

A megyei és a városi önkormányzat megveheti a Pannóniát – zsákbamacska?

Az 1902-ben épült Pannónia hotel a Tűzoltótoronnyal, a Székesegyházzal és az adminisztratív palotával Szatmárnémeti legjellegzetesebb épületei közé tartozik. Ám az impozáns épület már évek óta nincs olyan állapotban, amilyennel büszkélkedhetnénk. Vasile Tantas üzletember, akinek a tulajdonát képezi az utóbbi kilencven évben Dacia hotelnek nevezett épület, néhány éve hozzálátott annak renoválásához - ám inkább csak kárt tett benne. Időközben pedig a pénze is elfogyott, így úgy döntött, eladásra bocsátja az épületet.

Műemlékről lévén szó, a kulturális minisztériumnak elővásárlási joga van, ám a Kelemen Hunor vezette tárca időközben jelezte: anyagi forrás híján nem kíván élni jogával. A törvény szerint ebben az esetben a Megyei Tanácsra és a Polgármesteri Hivatalra száll az elővásárlási jog.

„Pénteken derült égből villámcsapásként ért minket a minisztériumi levél, mely szerint 15 napon belül válaszolnunk kell, élni kívánunk-e ezzel az előjogunkkal", mondta Csehi Árpád megyei tanácselnök hétfői sajtótájékoztatóján.

A Megyei Tanács elnöke elmondta, ez a felszólítás egy hatalmas zsákbamacska is lehet. „Semmilyen irányár nincs feltüntetve. Mi van akkor, ha jelezzük, megvennénk, a tulajdonos pedig ezt követően egy horribilis árat szab meg. Jogászainkkal sürgősen át kell nézzük a lehetőségeket. Az egyértelmű, hogy gondoskodni kell erről az épületről, de meg kell vizsgálni, milyen jogi környezetben tesszük ezt", fejtegette Csehi, majd hozzátette, hogy 15 nap alatt gyakorlatilag képtelenség elkészíteni a tanulmányt, amely felmérné, hogy mennyit érdemes kifizetni a Pannónia szállóért; amely megvizsgálná, hogy mennyibe kerülne az épület felújítása és amely tanulmányozná, hogy mire is használhatná azt egy közintézmény.

Csehi leszögezte, hogy az általa vezetett intézmény évente megközelítőleg 63 millió lejt fordíthat beruházásokra, ám ebben benne van valamennyi államilag finanszírozott projekt is. „Évente körülbelül 15 millió lejt fordíthatunk szabadon beruházásokra, miközben becsléseim szerint csak az épület felújítása olyan 10 millió euróba kerülhet."

Ehhez az összeghez még hozzá kell tenni vagy tíz millió eurós vételárat, legalábbis Ilyés Gyula polgármester hasonló árról „hallott", árulta el a szatmár.ro megkeresésére. „Évente 2-2,5 millió eurója van a városnak a beruházásokra. Most akkor hagyjuk abba az utak építését és karbantartását, meg ki tudja még mi mindent....hogy legyen egy épületünk, amit aztán nem tudjuk, mire is használjuk", tette fel a nem túl optimista költői kérdést a polgármester. Majd hozzátette, hogy mind Csehivel, mind Kelemennel többször is tárgyalt már az ügyben.

„Úgy lenne korrekt, ha négypárti konszenzus születne ebben az ügyben, és az alapján hoznánk meg a döntést", mondta Csehi Árpád, míg Ilyés Gyula ennél jóval borúlátóbb: „Ebben az ügyben sok a kérdés, ám se pénz, se válasz nincs egyelőre", fogalmazott.

Amennyiben a két közintézmény nem él elővásárlási lehetőségével, akkor a tulajdonos bárkinek eladhatja. Hogy mennyi lehet az épület piaci értéke? „Ezt mindig az szabja meg, mennyit fizet érte valaki. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy Kolozsváron négy millió eurót kérnek a Continental hotelért, ám évek óta nincs rá vevő", válaszolt Ilyés arra a kérdésre, hogy mennyit érhet a Pannónia hotel.

Látogatasd meg és like-old a Szatmár.ro Facebook oldalát!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: