2009-08-11 16:00:37• hírek • Gozner Gertrud

A megye településeinek szegénységi toplistája

A Megyei Statisztikai Igazgatóság adatai szerint a Szatmár megyében az igazán szegény régiók és a gazdagabb települések egyaránt megtalálhatók. A tanulmányt a statisztikai hivatal a vidéki polgármesteri hivatalok által szolgáltatott, a lakosság jövedelmére vonatkozó adatok alapján készítette.

Eszerint Mezőfényen, Kaplonyban, és Csanáloson a legalacsonyabb szintű a szegénység a megyében, míg Szokondon, Sződemeteren és Ákoson a legnagyobb. Az előbbi településeken 17 és 22 százalék között mozog a szegények aránya, addig az utóbbi községekben a lakosság fele szűkölködik a javakban, 45 és 50 százalék közötti a nincstelenek aránya. A legtöbb alacsony jövedelmű lakos Szokond községben él.

A magas szegénységi aránnyal rendelkező vidékeket nagyobbrészt a roma kisebbség tagjai lakják, akik többnyire szociális segélyekből élnek. A leggazdagabbnak a Nagykároly környéki sváb falvak számítanak, amelyek híresek a megyében dolgosságukról, ráadásul ezekben a helységekben alacsonyabb a roma nemzetiségűek aránya. És akik velük laknak szintén alkalmazkodtak a svábok által meghatározott mércéhez, és takarosabb portával rendelkeznek.

Furcsának tűnhet, hogy az országszerte fényűző házairól és drága autóiról ismert Certeze községben jelentősnek mondható, 31 százalékos a szegénység. Ez azzal is magyarázható, hogy a külföldi munkáért kapott összegeket a település lakói nem jelentették be itthon állandó jövedelemként.

Országos szinten kevés gazdagabb település van mint Mezőfény, azonban szegényebbekkel tele vannak Románia megyéi. Prahovában például két községben a szegénységi ráta eléri a 62 százalékot. A települések többsége azonban a két véglet között található.


A magas szegénységi aránnyal rendelkező vidékeket nagyobbrészt a roma kisebbség tagjai lakják


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: