2014-02-18 18:02:54• hírek • Nagykároly.ro

A megye legszebb épületében jártunk

A címbeli állításunk nem teljes egészében igaz, hiszen például a Károlyi-kastély legalább annyira nagyszerű és szép, mint a leendő nagykárolyi városháza, ám ezeken kívül szerte a megyében nem találni illőbb középületet (és előbbi tulajdonképpen nem is az).

Kovács Jenő nagykárolyi polgármestert kísértük el az egykori Aranyszarvas-fogadóba. Megtudtuk, az elöljáró kezdeményezni fogja, hogy állítson a város annak emléket, hogy Petőfi Sándor ebben az épületben látta meg, és ismerte meg későbbi feleségét, Szendrey Júliát. Talán egy szoborpár illene ide a legjobban - vélte a polgármester. Mint ismeretes, 1846. szeptember 8-án a megyei bál előtt délután 6-7 óra tájban látta először a költő a Térey család kertjében Szendrey Júliát, Szendrey Ignác erdődi tiszttartó, Károlyi Lajos gróf inspektora feltűnő szépségű, alig 18 éves leányát.

Este a bálban bemutatták őket egymásnak, hosszabban társalogtak, és a költőre e találkozás meghatározó benyomást tett... A 19. század első éveiben kezdték meg az épület építését, majd az 1830-as évekbeli földrengések után az építmény hátsó részét az idén 200 éve született Ybl Miklós tervei alapján emelték fel.

A Károlyi család Szarvas fogadóját a 20. század elején megvásárolta a város, és oda költöztette a városházát. Utána számos egyébre felhasználták az építményt, ám annak karbantartására nem fordítottak kellő figyelmet. Nagykároly egyik legrégebbi épületének felújíttatását három éve kezdték meg.

A költségeket teljes egészében a helyhatóság biztosítja. A munkálatok nyáron befejeződnek, immár csak a hátsó rész, közte az egykori bálterem, a leendő díszterem felújítása maradt hátra. Szeptemberben minden bizonnyal átköltözik ide a nagykárolyi polgármesteri hivatal apparátusa - fejtette ki a polgármester. Kovács Jenő szerint méltó az, hogy a megye egyik legszebb épületében honol majd a nagykárolyi városháza.

A megye legszebb épületében jártunk

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: