2020-06-03 13:22:59• hírek • közlemény

A megváltozott oktatási körülmények ellenére is sikeres volt a SZÁMIT és MIK román nyelvkurzusa

Idén is sikeresen zárult a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés által szervezett román nyelvtanfolyam, melynek során a résztvevő fiatalok lehetőséget kaptak, hogy B1 szintre fejlesszék román nyelvtudásukat.

Ez egy olyan egyedülálló kezdeményezés, melyet az országban elsőként Szatmárnémetiben szerveztek meg, teljesen ingyenesen és bárkinek elérhető formában. Főként azokat a magyar diákokat célozta meg a program, akiknek nehézségeik akadtak a román nyelv használatával és emiatt hátrányba kerültek a mindennapi életben, vagy akár az iskolában.


"Örömmel tölt el, hogy a tavalyi évben elkezdett nyelvtanfolyam folytatódott és a résztvevő diákok mostanra elsajátíthatták a B1-es szintet. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a jelenlévők a román nyelvet idegen nyelvként tanulják egy olyan tananyag mentén, amelyet erre a tanfolyamra állított össze Pop Bogdana és Kaitar Roxana tanárnő. Az idei év nehézségei ellenére – a tanárnő és a diákok rugalmasságának köszönhetően – online formában, gyakorlatilag megszakítás nélkül folytatódott a kurzus. Egyeztetve a tanárnővel arra jutottunk, hogy ősszel mindenképp folytatni fogjuk a román nyelvtanfolyamot magyar diákok számára, terveink szerint legalább két csoporttal" – mondta el Muresán István, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) és a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) elnöke.


A kurzus elején hagyományos módon zajlottak az órák, azonban a vírust övező kockázatok miatt a nyelvtanfolyam online térbe költözött, hogy minden résztvevő számára elérhető maradhasson. Ebben nagy szerepe volt Kaitar Roxana romántanárnőnek, aki a körülményekhez igazította és szükség szerint módosította a tananyagot, hogy minden megszakítások nélkül tovább haladhasson.


"A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés által útnak indított román nyelvtanfolyamnak, amely február és május között zajlott, az volt a célja, hogy a magyar iskolák diákjai folytassák a román nyelv tanulását. Az ezen résztvevő diákok korábban sikeresen befejeztek egy alapszintű román nyelvkurzust – mint idegen nyelv – a tavalyi tanév során. Ebben az évben a résztvevő diákok már B1 szinten sajátíthatták el a funkcionális román nyelv használatát. A járvány miatti korlátozások miatt a kurzus online formában folytatódott és a szervezők biztosították a Google Classroom alkalmazás használatát. Ez az újdonság nagy sikert aratott a résztvevők között, hiszen lehetővé tette a rugalmas feladatvégzést, ugyanakkor megfelelő platformot nyújtott a heti szintű videóhívások lebonyolítására is. Egy, a diákok által is jelzett hátrány volt a személyes interakciók és a csoportmunkák hiánya. Mindezek ellenére, a tanfolyam sikeresen lezárult egy írásbeli teszt és 5 perces szóbeli bemutatás által. A pozitív visszajelzések arra bátorítanak minket, hogy folytassuk a jövő évben is, már B2-es szinten, amely egy alapvető követelmény a román nyelv és irodalom érettségi sikeres teljesítéséhez” – mondta el Kaitar Roxana tanárnő.


Az online térben való oktatás bár akadályokba ütközhet, azonban a szervezők kijelenthetik, hogy a tanulók fiatal korának köszönhetően az átállás nem okozott gondokat, sőt, segítette a hatékony és rugalmas tanulást, még ha ez a személyes találkozások kárára is ment.


„Személyes tapasztalatom az, hogy az online kurzusok sokkal rugalmasabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak. Számomra sokkal könnyebb volt így részt venni a tanfolyamon. Teljességgel meg voltam elégedve a kurzusok, az online beszélgetések tartalmával. Nem lehet a jövőbe látni, hogy milyen formában lesznek megtartva az órák, mindazonáltal a személyes találkozások, illetve a Google Classroom közreműködésével megtartott órák kiválóan megfeleltek számomra.” – mondta el Szenes Róbert Dániel a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI. A osztályos diákja.


Több pozitív hatása is volt a nyelvtanfolyamnak, amely komoly hatást ért el a fiatalok körében. A szervezőknek az volt a szándéka a nyelvtanfolyammal, hogy a román nyelv használatát illetően a mindennapi életben, vagy akár az iskola padjai mögött is jobban boldoguljanak a diákok. Az, hogy ez sikerült-e nem kérdés, amint ez kiderül Schmutz Patrícia a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, XI. B osztályos tanulója által is elmondottakból.


„A román nyelvtanfolyam kezdeményezése véleményem szerint egy nagyon jó ötlet, hiszen sok gyerek, diák küzd a román nyelv tanulásával. E kurzus segít abban, hogy megalapozzuk nyelvtudásunkat. Örülök, hogy az elsők közt vehettem részt a kezdeményezésben és hogy sikerült elsajátítanom a B1-es szintet. A tanfolyam emellett nem csak tanulásban nyújt segítséget, hanem új barátokra is szert lehet tenni és a kreatív csapatmunkák a szocializációban is segítenek. Az órákra a kellemes, vidám légkör volt a jellemző, nem éreztük azt, hogy iskolában vagyunk és nem voltunk feszültek, teljesen önmagunk tudtunk lenni. Ez persze a tanárnőnek is köszönhető, aki mindig igyekezett segíteni nekünk, kreatív játékokat talált ki és mindent szépen elmagyarázott. Az első alkalomkor személyesen tartottunk minden órát, a második alkalomnál viszont ez a vírus miatt már nem volt lehetséges. Ez sem tántorított vissza attól, hogy folytassuk a tanfolyamot, ezért online küldte a tanárnő nekünk a leckéket, és amikor lehetőségünk volt rá, online megbeszélést is tartottunk. Ez a megoldás is egyrészt előnyös, mert mi dönthettük el azt, hogy mikor van időnk megoldani a feladatokat és gyakorolni a leckét, emellett önállósulni is tudtunk. Szerintem ez nagyon jó lehetőség mindenkinek, aki nyelvi problémákkal küzd. Mindenkit bíztatok arra, hogy érdeklődjön a tanáraiknál a részletekről és vágjon bele!”


A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány felé, hiszen támogatásuk nélkül a tanfolyam nem valósulhatott volna meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: