2012-06-08 13:28:48• hírek • Szatmár.ro

A megvalósítások időszaka volt az elmúlt négy év Bélteken

Pléth Imre, 59 éves, Krasznabélteken született, az Általános Iskolát itt végezte, majd az erdődi elméleti líceumban érettségizik, aztán könyvelő szakon végzett kiegészítő képzést. Tanulmányait követően a bélteki sertésfarmon könyvelőként dolgozott, nyolc éve pedig Béltek község polgármestere. Római katolikus vallású, ikerlányok édesapja, felesége szintén könyvelőként tevékenykedett, jelenleg a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője.

- Hogyan jellemezné az elmúlt négy évet, amelyet 2008-2012 között polgármesterként töltött el?

- Az elmúlt négy év a megvalósítások időszaka volt Béltek községben, ahol sikerült engedélyeztetni az állatvásárt, melyet minden hónap első keddjén szerveznek meg. A Bélteki Polgármesteri Hivatal székhelyét teljesen rehabilitáltuk. Új polgármesteri irodát és raktárt építettünk, ugyanakkor parkolóhelyet alakítottunk ki a hivatal előtt. A településen járdajavításra is sor került a polgármesteri hivatal előtti részen, az ortodox templomig, illetve az ákosi utcán. A polgármesteri hivatal épületében, a fúvószenekar próbatermében, a könyvtárban és a csendőrségen kiépítettük a korszerű fűtésrendszert. A lakosság biztonságának megőrzése érdekében Krasznabélteken csendőrközpontot hoztunk létre. A község lakosainak kulturális életét is fejleszteni igyekeztünk, biblionet rendszerrel bővítettük a könyvtárat, egy termet teljesen felújítottak, melyet 8 számítógéppel, új bútorzattal láttak el. A bélteki kultúrotthont két új helyiséggel bővítettük ki, ezáltal 300 férőhelyessé vált az épület. Az épületet 8 légkondicionáló készülékkel láttuk el, ugyanakkor a konyhát edényekkel.

Bélteken befejeződött a fürdő-komplexum kialakítása, az infrastruktúra kiépítését célzó projektből megvalósultak az utak, parkoló, járdák és sétányok kiépítése, bevezették a hideg- és meleg vizet, villanyáram-hálózatot, transzformátort, egy 200 köbméteres víztárolót, illetve egy víztisztító berendezést. Ugyancsak a termál strand területén építettünk ki golf- és teniszpályát. A Krasznabélteki Általános Iskolát négy új osztályteremmel bővítettük ki, korszerű fűtésrendszerrel szerelték fel, ugyanakkor felújítottuk a mellékhelyiségeket is. Az önkormányzat megoldja a diákok szállítását egyik településről a községközpontba, és a tanulók kirándulásait is finanszírozza. A község iskoláinak két iskolabuszt vásároltak, melyet a Géres-Gyöngy, illetve a Sándorfalu-Szakasz útszakaszon szállítják majd a diákokat. Az iskolaépületben létrehoztak egy fogorvosi rendelőt, mely hamarosan ismét a gyerekek rendelkezésére áll majd.

A Szatmár Megyei Tanács támogatásával leaszfaltoztuk az Erdőd-Géres-Gyöngy útszakaszt. Géresen évente kaviccsal szórtuk le a belső utakat. Az elmúlt időszakban a roma negyedben is leköveztük az utakat, és bevezettük az ivóvizet. A helyi általános iskolában informatika labort alakítottak ki, melyet 8 számítógéppel szereltek fel. A kultúrotthon felújítása elkezdődött, új asztalokkal és székekkel látták el, új kerítést építettek, míg az épület felújítása az elkövetkezőkben folytatódni fog. Géresen megjavítottuk az ártézi kutakat, és kitisztítottuk a mezőn található kanálisokat. Április végén fejeztük be a település ivóvízhálózatának kiépítését. A faluban 5,6 kilométer vízvezetéket fektettünk le, ezáltal lehetőséget biztosítva a lakosságnak, hogy saját házaikba bevezethessék a vizet. A településen ugyanakkor 26 közkutat helyeztek üzembe.

Gyöngyön évente végeztünk útkövezési munkálatokat, és a közvilágítás karbantartására is nagy figyelmet fordítunk. A jövőben a géresi szivattyútelepről elvezetjük az ivóvízhálózatot Gyöngyre, és 10 közkutat helyezünk majd működésbe.

Szakaszon felújítottuk a kultúrotthont az elmúlt négy év során, leköveztük a település útjait, és karban tartottuk a közvilágítást. A Szakaszi Általános Iskolába bevezettük a központi fűtést. A településen jelenleg is folyamatban van egy új iskola és egy új óvoda építése. Szakaszon a romáknak tíz lakóházat építettünk, és a jövőben újabb öt kivitelezése van tervbe véve. A bélteki önkormányzat leaszfaltozta a Sándorfalu-Szakasz útszakaszt, ugyanakkor a településen a Szokondi utat 2011-ben első alkalommal sikerült lekövezni. A közvilágítás karban tartása szintén megvalósult. A községhez tartozó Alsóboldádon a tavalyi népszámlálás során mindössze 61 személyt írtak össze, ezért itt semmilyen infrastrukturális fejlesztés nem történt. A településen lakók az elmúlt négy évben élelmiszer, edény, gyógyszeradományt kaptak. A román-francia Sodexo vállalkozás a népszámlálásig heti 90, azt követően pedig heti 76 kenyeret oszt szét az elidősödött lakosságnak. Ugyanezen cég támogatja a településen élő 4 gyerek szállítmányozását a bélteki iskolába.

Krasznabélteken a római katolikus és az ortodox ravatalozó építését összesen 300 ezer, a szakaszi ravatalozóét 150 ezer, míg a géresit 300 ezer lejjel támogattuk. Az önkormányzat évente 40-50 kamion követ szórt szét a községhez tartozó települések útjainak kövezésére, ugyanakkor a községben a közvilágítás karbantartására és javítására havonta figyeltünk.

- Milyen beruházásokat, terveket szeretne megvalósítani az elkövetkező négy évben, amenyiben a júniusi választások sikeres eredménnyel zárulnak?

- 2012-2016-os időszakban elsődleges cél a Bélteki fürdő üzembe helyezése. A munkálatok kivitelezésének gyorsítása érdekében a bélteki önkormányzat szövetkezett a Szatmár Megyei Tanáccsal, akiknek a 12,3 millió lejes támogatásával május hónap folyamán kiírják a versenytárgyalást a munkálatok befejezésére. A Krasznabéltek-Béltek fürdő közötti útszakasz felújítását kormányfinanszírozás lévén valósítjuk meg. Krasznabéltek ivóvízhálózatának kiépítési munkálatait június hónap folyamán elkezdjük, a versenykiírás jelenleg az elektronikus közbeszerzési portálon (SEAP) van meghirdetve. A bélteki szivattyútelepről 2012 végéig bevezetjük a vizet Szakaszra. Az elkövetkező négy évben szeretnénk folytatni a település útjainak aszfaltozását, járdák felújítását, zöldövezetek kialakítását. A szakaszi borpincékbe az elektromos áramot, ugyanakkor Sárfaluba szeretnénk bevezetni az ivóvízhálózatot, míg Felsőboldádon közkút fúrását tervezzük.

- Hogyan érzi, mennyire volt sikeres az elmúlt négy év?


- Az elmúlt mandátumban az általam megígért projekteket sikerült kivitelezni, kivéve a Bélteki fürdő üzembe helyezését, de annak munkálatai is folyamatban vannak.

Bízom abban, hogy a lakosság, látva az eddig elért eredményeket a júniusi helyhatósági választásokon bizalmat szavaznak nekem és az RMDSZ helyi tanácsosjelöltjeinek, valamint bízom abban, hogy Csehi Árpád Szabolcs megnyeri a megyei tanács elnöki tisztségét, hogy az elkezdett munkálatokat tudjuk befejezni. Az elnök nagy segítséget jelentett az Erdőd-Géres-Gyöngy útszakasz aszfaltozásánál, és minden pályázatot a tőle telhető módon támogat. Véleményem szerint ha nem ő nyerné meg a megyei tanács elnöki székét, nagy nehézséget jelentene a megye magyar településeinek, és nemcsak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: