2011-10-22 19:05:12• hírek • Kocsis Zoltán

A megmaradás jegyében adták át a dobrai iskolát

Az idei szüreti fesztivál más volt Dobrán, mint az előzőek. És ez esetben nem csak egy közhelyt pufogtattunk el, hisz az idei esemény tényleg kivételes volt: a fesztivál nyitányaként adták ugyanis át a felújított általános iskolát.

Az intézmény rehabilitálása 2007-ben vette kezdetét, és amint Fekete Bertalan alpolgármester fogalmazott, 2009-ben, amikor az RMDSZ nem volt kormányon, kissé megakadt. Az épületben kicserélték a nyílászárókat, a villanyáram-hálózatot, a tetőszerkezetet, kiépítették a központi fűtés rendszerét, kazánházat és két teraszt építettek, felújították az osztálytermeket és természetesen lefestették a teljes ingatlant. Ugyanezen munkákat, a kazánház, a fűtésrendszer és a teraszok kivételével, a falu óvodáján is elvégezték.

Mindezen munkálatok összesen egy millió lejbe kerültek, mondta el Fekete Bertalan, aki megköszönte elsősorban Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnökének valamint Erdei István és Günthner Tibor parlamenti képviselők, továbbá a helyi politikai vezetők és a kivitelezők segítségét.

A Dobrai Általános Iskola egyben megünnepelte, hogy az új tanügyi törvény adta lehetőséggel élve levált a szopori iskoláról és immár önálló jogi személyiségként folytatja létét. „Most már mi dönthetünk iskolánk jelenéről és jövőjéről", fogalmazott Fekete.

Pataki Csaba alprefektus gratulált az elvégzett munkához, amivel a gyerekek egy élhető iskolát kaptak. „Ez az iskola egy jó példa arra, miként lehet a kormány pénzét értelmesen és megfelelően elkölteni. Most már a helyi közösség feladata, hogy úgy fizikailag, mint szellemileg fenntartsa és fejlessze az iskolát", jelentette ki.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere leszögezte, hogy elsősorban mint a megyei RMDSZ állandó bizottságának tagjaként gratulál, hogy Dobra, 40 kilométerre a megyeközponttól is a megye egyik legdinamikusabban fejlődő faluja, „mert az ivóvíz, a kanalizálás után gyakorlatilag egy új iskolája is van."

Kónya László nyugalmazott tanár, egykori főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy Dobra a környék egyik legrégebbi települése, hisz nevét már a XIII. század elején dokumentálták, iskoláját pedig már a XV. században említették először. „Az iskola felújítása után a legfőbb feladat, hogy meg kell tölteni a gyerekekkel. Ehhez jó munkát kívánok mindannyitoknak", viccelődött Kónya, aki negyven évvel ezelőtt egy évig volt az iskola vezetője. Szász Piroska, jelenlegi főtanfelügyelő-helyettes a közösség erejét dicsérte.

Kurta-Tőtős Szabolcs református lelkész beszédében elmondta, Dobrán fennmaradt az 555 évvel ezelőtti tanító neve, a jelen viszont a gyerekszám folyamatos csökkenéséről szól. „Azért kérem Isten áldását, hogy 555 év múlva is legyenek, akik ebben a faluban tanítanak és legyen kit tanítani".

Ezt követően a bográcsfőző-verseny elbírálására került sor, és a zsűrinek, melyben a szatmár.ro képviselője is helyet kapott, bizony nem volt könnyű dolga: a hét versenyző csapat nehéz feladat elé állította. Ám végül egyhangú döntés alapján a Márton Levente vezette trió vitte el győztesnek járó fakanalat.

A folytatásban a református templomban Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és Nagy Sándor esperes jelenlétében bemutatták Kallós Anna-Mónika és Kurta-Tőtős Szabolcs Dobráról készített monográfiáját. Az bemutató apropóján Nagy és Sógor beszélt a hazafiságról, a megmaradásról, a kiállásról. „Soha nem veszíthetjük el emlékeinket, gyökereinket, mert ezek tanítanak meg rendületlenül kiállni a jövőben is", szögezte le Sógor Csaba.

Az esemény záró aktusaként a vendégek megkoszorúzták a templomkertben négy évvel ezelőtt felállított gyönyörű Turul-szobrot, majd a helyi ifjúság kulturális programja következett, aztán pedig kezdetét vette a szüreti mulatság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: