2012-06-07 15:07:06• hírek • Szatmár.ro

A megkezdett munkát be kell fejezni Mikolában

Dobos István, 1959-ben született Mikolában. Az általános iskolát szülőfalujában, a középiskolát a jelenlegi Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban (akkori Magyar Líceumban) végezte, kereskedelmi szakirányú végzetséggel rendelkezik. 1996. januárjáig a Mikolai Fogyasztási Szövetkezet ügyvezetője volt, ebben az évben választották meg a község polgármesterének. Házas, egy gyerek édesapja. A szervezet megalapítása óta mikolai RMDSZ tagja. 1996 óta Mikola polgármestere.

- Milyen szempontok vezérlik, amelyek miatt indul a helyhatósági választásokon?

- Szeretnénk és szeretném biztosítani a mikolai és a hozzá tartozó települések, Újberek és Újmikola lakosainak a minél jobb életfeltételeket, és be szeretnénk fejezni a helyi életszínvonal minőségének emelése érdekében tett munkáinkat. Továbbá, hogy ezeknek a feltételeknek a megteremtésével és folyamatos fejlesztésével akarjuk az itteni fiatal korosztályt is helyben maradásra bírni. És nem utolsósorban megteremteni azt az ideális együttélési helyzetet, amikor a településeinken élő nemzetek között egyetértés születik.

A 2008-as választási kampány során ígéretet tettünk arra, hogy az ivóvízhálózatot kiépítjük Mikolában, amelynek a munkálatai 2008-ban be is fejeződtek. A csatornahálózat megvalósítása Mikola minden egyes településén, amelynek munkálatai az idei évben elkezdődtek, és a tervek szerint 2013-ban be is fejeződnek. Egy új óvoda építése a községközpontban, napközi beindítása, amelynek az építési folyamata már elkezdődött, a mikolai iskola új tantermekkel való bővítése. Az elmúlt négy év összegzéseképpen bátran kijelenthetem, hogy a megígért dolgokat 90%-ban teljesítettem, illetve teljesítettük, mert RMDSZ-es tanácsos társaimmal együtt a község jólétén és fejlődésén munkálkodtunk és munkálkodunk folyamatosan. De nemcsak a helyi szervezet, hanem a megyei és országos RMDSZ is, mert nagyon sok beruházásban nagy segítségünkre volt a megyei tanács elnöke, Csehi Árpád Szabolcs. A kormány programok keretén belül megvalósuló pályázatok és az uniós alapból lehívott pénzek megpályázásában, és értem ez alatt nemcsak a mikolai önkormányzatot, hanem Szatmár megyét, mindenkor a legnagyobb és hatékony segítséget nyújtott, tehát bátran kijelenthetem, hogy a község fejlődésében jelentős szerepe van. A legjelentősebb, pozitív változásokat a megye gazdasági és kulturális életében az elmúlt évekre is visszatekintve Csehi Árpád Szabolcs hajtotta végre.

- 2008-ban hangzottak el olyan ígéretek, amelyeket nem sikerült megvalósítani az elmúlt négy év alatt?

- 2008-ban ígéretet tettünk az utak modernizálására, illetve rendbetételére. Ezt sajnos nem teljesítettük, de ez nem rajtunk múlott, ugyanis a szennyvízcsatorna rendszer kiépítése előtt nem aszfaltozhatunk, mert akkor ismét fel kell törni azt, így minősége jelentősen megromlik. Viszont ha a be nem tervezett megvalósításokat tekintjük, példaként említeném a Leader központ kialakítását, amely itt van Mikolában, hogy ezzel is a helyi vállalkozókat motiváljuk és segítsük, így a fennmaradó 10%-ot is teljesítettük. Továbbá a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola bővítését és modernizálását, vagy ami szintén egy nagyjelentőségű beruházás, a sportcsarnok megépítése.

Nemcsak az elmúlt négy év eredményét említeném, hanem az azt megelőző éveket is, ugyanis több olyan beruházás, korszerűsítést célzó munkák valósultak meg, amelyek vagy 2008-ban fejeződtek be, vagy éppen abban az évben kezdődtek, például a Kulturális-turisztikai Központ felújítása, négy kilométernyi járda korszerűsítése Újmikolában, Újberken és Mikolában, a közvilágítás rendbetétele, mellékutcák és utak felújítását. Megnyertünk egy támogatást a 35 éven aluliaknak kiutalandó, tizenkilenc lakosztályos ANL-tömbház építésére, amelynek az építési munkálatai 2007-ban kezdődtek és sikeresen felépült, így több házaspárnak biztosítottunk lakóhelyet.

Mindegyik beruházásra, építésre büszke és büszkék vagyunk, mivel ezek a megvalósítások a község fejlődését szolgálják, így természetesen minket is jó érzéssel és örömmel tölt el, hogyha a települések lakói jól érzik itt magukat, és amikor azt látom, hogy nem küszködtem, küszködtünk hiába a lakosokért, mert értékelni tudják ezeket a dolgokat.

- Mikola és a hozzátartozó települések életében valóban sok jó dolog jött létre, az elkövetkező mandátumra melyek azok a főbb szempontok, amelyeket meg szeretnének valósítani?

- Mindenekelőtt azokat a terveket, amelyeket elkezdtünk: az új óvoda felépítése és a község lakóinak használatra bocsátása. A szennyvízcsatorna befejezése. A Leader programon keresztül befektetők vonzása a községbe. Faluturizmus fejlesztése.

Az utak leaszfaltozása, miután a szennyvízcsatornán kívül a község 100%-ban le van fedve ivóvízzel. Az uniós csatlakozás új lehetőségeket, kihívásokat jelent, amelyeket igyekeztünk és a jövőben is igyekezni fogunk minél hatékonyabban kiaknázni. Az elmúlt négy év eredményessége csak folytatódni fog. Szeretném, szeretnénk befejezni azt, amit elkezdtünk: azért, hogy Mikolából egy fejlett, európai, versenyképes községet teremtsünk, ahol mindenki otthon érzi magát, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Bízok abban, hogy Mikola község lakossága, látván az eddig elért eredményeket, és most nemcsak az elmúlt mandátumra gondolok, a józan észre hallgatnak, és mivel nagyon sok befejezetlen beruházás van, amelynek a munkálatai folyamatban vannak, mindenképp pozitív eredményre számítok a választást illetőleg. Itt tenném hozzá a választásokkal kapcsolatban, hogy ha a megyei tanácsban nem RMDSZ vezetés lenne, akkor az eddig jelentős fejlődésen átment megye minden bizonnyal visszaesne az európai színvonal felé haladás útjáról, valamint a mostanság gyorsan megvalósuló beruházások tempója minden bizonnyal jelentősen lelassulna, ami ismét maga után vonná a gyenge, mondhatni passziv fejlődést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: