2011-01-23 14:04:59• hírek • Megyeri Tamás Róbert

A meghurcoltak előtt tisztelegtek

Az emlékezés és a hálaadás jegyében mutattak be szentmisét vasárnap a kaplonyi Szent Antal-templomban. A római katolikus istenháza színültig megtelt a már elhunyt és az élő deportáltak tiszteletére bemutatott szertartásra.

Hatvanhat esztendeje több mint háromszázötven embert hurcoltak el Kaplonyból oroszországi kényszermunkára. Több mint hatvanan ott maradtak, távol szülőfalujuktól, s talán jeltelen sírokban nyugszanak. „Ritka volt az olyan ház, ahol ne sirattak volna egy anyát, egy apát, egy fiat vagy egy lányt" - idézett a kolostor történeti könyvéből Erik ferences szerzetes prédikációjában. Nagyszülei mesélték neki azokat az ínséges oroszországi éveket. Petőfi Sándor Távolból című költeményével érzékeltette, mit jelentett a deportáltaknak az otthon hiánya. Szentbeszédében megfogalmazta, hogy mindent meg kell tennünk a szenvedések csökkentése érdekében. Ehhez pedig elegendő mindössze az örömhírt tudatni embertársainkkal: nem a szenvedésé, nem a halálé az utolsó szó. A deportáltak hazatérésük után bízva az Istenben mertek jövőt tervezni. Családot alapítottak, építkeztek - mutatott életcélt híveinek a kolostor házfőnöke.



A kaplonyi katolikusok ez alkalommal is szép énekszóval dicsérték az Urat, mondtak hálát neki. A szertartás után a gyülekezet a keresztet követve kivonult a közeli világháborús emlékmű elé, amely a deportáltakat ért igazságtalanságot is hirdeti. A tiszteletadás jegyében koszorúkat helyeztek el: a polgármester és helyettese, a területi Német Demokrata Fórum képviselői, az RMDSZ és az NDF helyi szervezete nevében. Közös imádkozással és a Kaplonyi Páter Szabó Dömjén Vegyeskar énekszolgálatával végződött a tiszteletadás.

Az NDF-székházába a még élő 32 kaplonyi deportáltat ünnepi ebédre várták. Mindösszesen 11-en tudtak eleget tenni a meghívásnak. A díszebéd után verseket szavaltak, a deportáltak himnuszát és Petőfi Sándor Távolból versét énekelték. A jövő hétvégi mezőteremi deportálttalálkozó, illetve a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak egymástól a pokolból hitük révén visszatérők.

Színültig megtelt az istenháza. Majd minden családból elhurcoltak valakit 66 éve...
Színültig megtelt az istenháza. Majd minden családból elhurcoltak valakit 66 éve...

Színültig megtelt az istenháza. Majd minden családból elhurcoltak valakit 66 éve...

Erik Ferenc-rendi szerzetes

Főhajtás az emlékműnél. Mosdóczi Vilmos polgármester és Ernyi Mihály alpolgármester

Főhajtás az emlékműnél az RMDSZ helyi szervezetének nevében

A meghurcoltak előtt tisztelegtek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: