2019-07-29 10:28:24• hírek • Bede Emőke

A meggyilkolt lányok ügye után lemondott az STS igazgatója

Fotó: hepta.ro
Fotó: hepta.ro

Bejelentette lemondását Ionel-Sorinel Vasilca, a román Különleges Távközlési Szolgálat (STS) igazgatója hétfőn, miután múlt héten egy elrabolt, később megerőszakolt és meggyilkolt 15 éves lány hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét.

A hatalmas közfelháborodást kiváltó ügyben az STS-t azért hibáztatják, mert nem tudta beazonosítani a segélyhívások helyét. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrök csak 19 órás késéssel hatoltak be abba a házba, ahol a 15 éves Alexandrát elrablója fogva tartotta, de már nem találták őt életben. A szolgálat távozó vezetője nem ismerte el, hogy a STS bármiben is hibázott volna, lemondását csak a szolgálat tekintélyének megmentésével indokolta.
 

Mindezek mellett az is nyilvánosságra került, hogy az Ügyészes Jogállásának Védelmében Mozgalom ellenőrzést indított a caracali ügy kapcsán. Mint az Agerpres közli, az áldozat tartózkodási helyének beazonosítása végett minden telefonszámot leellenőriztek, amelyről feltételezhető volt, hogy kapcsolatba hozható a kiskorú lány eltűnésével. Azt is közölték: az 112-es számot hívó áldozat annyit mondott, hogy lát egy fát, egy piros kerítést, egy fenyőfát, kutyákat és egy személygépkocsit.


A Speciális Távközlési Szolgálat az általa használt rendszer segítségével a hívás alapján akkora területre tudta leszűkíteni a bemért helyszínt, amelyen több száz ház található. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) műszaki felszerelését ugyanis az alkotmánybírósági döntés miatt már nem lehet igénybe venni a bűnvádi nyomozásokhoz - teszi hozzá az egyesület.


A libertatea.ro mindeközben sokkoló részleteket osztott meg az elkövető vallomásából. A lap információi szerint a férfi először csak a stopposként felvett lány szexuális élete felől érdeklődött, majd egyértelmű ajánlatot tett neki. Mivel a tinédzser ezeket következetesen elutasította, a 66 éves férfi sapkát húzott áldozata fejére, szemét és kezeit pedig ragasztószalaggal tette használhatatlanná, majd saját házába vitte. Az átélt borzalmak ellenére Alexandárnak volt még annyi lélekjelenléte, hogy elrablója mobiljáról (egy igen régi modellről) háromszor is felhívta az egyetlen mentsvárának gondolt 112-es segélyhívót, azonban a lány erőfeszítései ellenére a segítség csak 19 órával később érkezett meg. A tinit elrablója ekkorra már megerőszakolta, meggyilkolta és elégette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: