2019-09-25 09:06:22• hírek • Bede Emőke

A megfelelő fogamzásgátlás fontosságára hívják fel a figyelmet

Szeptember 26-a a fogamzásgátlás világnapja, amelynek célja, hogy a szexuális és reproduktív egészségügyi kérdésekre felhívja a figyelmet, illetve emelje az erre vonatkozó oktató tevékenység színvonalát.

Az Eurostat adatai szerint 2017-ben Romániában született a legtöbb olyan csecsemő, akinek édesanyja még a 15-ik életévét sem töltötte be – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hivatal. Mint írják, a leányanyák jelensége igencsak komplex kérdés, a fiatalkori szülés következményei ugyanúgy hatással vannak az újdonsült édesanyákra, mint az újszülöttre. Elég ha csak arra gondolunk, hogy 2018-ban tízből öt kiskorú édesanya terhessége egyszer sem találkozott nőgyógyásszal, melynek következtében a koraszülések száma e korosztályban szinte megnégyszereződött.


A fogamzásgátlás világnapja alkalmából indított kampány célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a fogamzásgátló módszerek fontosságára, melyek által elkerülhetőek a nem kívánt terhességek. A közegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint a legsebezhetőbbek azok a 10 és 18 év közötti személyek, akik vidéki környezetben, valamint társadalmilag hátrányos helyzetben élnek, de fokozott figyelemmel kell kísérni a mentális problémákkal küzdő kamaszokat is.


A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának vezető orvosa, dr. Luczki Zita korábban elmondta, évente kb. 1800 csecsemő látja meg a napvilágot a szatmári kórházban, és sajnos az édesanyák egy része bizony közel sem töltötte még be a 18-ik életévét. Ugyanakkor a szakorvos kiemelte, hogy ezekre a leányanyákra nem jellemző a gyermekelhagyás, ehelyett a legnagyobb probléma körükben a szexuális és az egészségügyi felvilágosítás hiánya, holott ezáltal nem csak a nem kívánt terhességeket, hanem a szexuális úton terjedő betegségeket is meg lehetne előzni.


Épp ezen gondolatot szem előtt tartva, a közegészségügyi hivatal arra buzdítja az egészségügyben dolgozókat, hogy lehetőségeikhez mérten tájékoztassák a diákokat azon fogamzásgátló lehetőségekről, melyek által elkerülhetőek a nem kívánt terhességek és a nemi betegségek is.


Hogy erre mennyire nagy szükség van, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2018-ban az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint közel 18 ezer 18-ik életévét be nem töltött lány szült gyereket, mi több, 674-en közülük még 15 évesek sem voltak. Ugyancsak e forrás szerint 12 906-an első gyermeküket hozták világra, 3657-en a másodikat, 673-an a harmadikat, 63-an a negyediket, 7-en az ötödiket, és egy leányanya immár a hatodik csecsemőnek adott életet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: