2011-03-15 14:24:05• hírek • Szatmár.ro

A márciusi ifjak emlékezete

Két ünnepség keretében is a márciusi ifjakra, a 48-49-es szabadságharcra emlékeztek a református gimnazisták.

Kedden reggel fél kilenctől a szatmárnémeti Református Gimnázium diáksága a Láncos-templomban gyűlt össze, hogy nemzeti ünnepünket méltó módon megünnepelje.
Az ünnepség istentisztelettel vette kezdetét, amelyen Nt. Gellén Sándor, a Nagybányai Református Egyházmegye főjegyzője, egyházkerületi levéltáros hirdetett igét. Ezt követően a középiskolai osztályok diákjai az alkalomhoz illő verses-zenés összeállítást adtak elő - a hagyományokhoz híven ünnepi viseletben, kokárdát viselve.

A IX. B és C osztályok tanulói prózai szövegek tolmácsolásával történeti betekintést nyújtottak az 1848-49-es szabadságharc eseményeibe és természetesen nem hiányzott ezek közül a 12 pont kikiáltása, a Nemzeti dal vagy a Föltámadott a tenger szavalata. Az ünnepség hagyományosan a Himnusz eléneklésével kezdődött, a végén pedig Vörösmarty Szózatát énekelte az iskolaközösség.

Az előadás összeállításában Lovász Erzsébet, Mátyás Erika és Póti Eduárd pedagógusok segítettek a fiataloknak.
Nem ez volt egyébként az egyedüli megemlékezés, amit a Református Gimnázium szervezett ezen a napon: tizenegy órától a zsúfolásig telt díszteremben az általános iskolások hangulatos ünnepségén elevenítették fel a  márciusi ifjak mozgalmát, a szabadságharc legfontosabb történelmi pillanatait.


Ünnepi a Református Gimnázium dísztermében
Ünnepi a Református Gimnázium dísztermében


Műsor a Láncos Templomban
Műsor a Láncos Templomban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: