2013-02-08 21:50:28• hírek • Kocsis Zoltán

A máramarosi Iustin Sigheteanu lett Szatmár megye Év Embere

Gálát a Consonantia Kamarazenekar előadásai és a Royal Dance táncosainak bemutatója tette színesebbé.

Máramaros és Szatmár megye ortodox püspöke, Iustin Sigheteanu vehette át péntek este Szatmárnémetiben a Szatmár Év Embere díjat. Rajta kívül kiválósági oklevelet kapott további tíz személy, negyvenhatan pedig elismerő oklevélben részesültek.

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Tanács a Szatmári Díjkiosztó Gálát, amely arra hivatott, hogy díjazza azon személyiségeket, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak közösségünk lelki-szellemi gazdagságának bővítéséhez, jó hírének ápolásához és terjesztéséhez.

A megyei kulturális és oktatási intézmények, sportegyesületek javaslatára alakult ki az az 56 nevet tartalmazó lista, amelyről a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács kulturális bizottságának tagjai összeállították a tíz, kiválósági oklevélben részesülő személyt tartalmazó listát. Ez a lista aztán felsőbb utasításra jelentős változást szenvedett és ezt követően dőlt el a jutalmazottak névsora.

Kiválósági oklevelet és ezzel együtt 1000 lejt vehetett át Veronica Feier, aki 10-est szerzett a tavalyi érettségin; Surányi Botond és Tudor Todut, akikért az egész város szoríthatott a romániai X-Faktor elnevezésű tehetségkutató műsorban; Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal Kulturális és Sportigazgatóságának vezetője; Mihaela Faur cselgáncsozó; Bartincki Attila karatéka; Mircea Ardelean, Szatmár Megyei Pénzügyi Igazgatóság vezetője, a megyei Könyvtár korábbi igazgatója; Muzsnay Árpád nyugdíjazott újságíró valamint Ardelean Gavril, a Vasile Goldis Nyugati Egyetem Szatmárnémeti kirendeltségének rektora. Utóbbi díjazásának pikantériája, hogy a Legfelsőbb Ítélő-és Semmítőszék mellett működő ügyészség szerdán országos szinten házkutatások tucatjait hajtotta végre az említett egyetem kapcsán - beleértve Szatmárnémetit is.

„Mindig is mondtam, hogy Szatmár a kultúra felbecsülhetetlen tárházával rendelkezik. Hogy Móricz Zsigmondot parafrazáljam, ez az aranyat érő kultúra itt van a lábaink előtt a sárban. Én nem tettem mást, mint megpróbáltak ezeket az aranyrögöket kiemelni a sárból", mondta kétnyelvű köszönetnyilvánításában Muzsnay.

A tizedik kiválósági oklevelet a Dinu Lipatti Filharmónia Consonantia Kamarazenekara tagjai, azaz Fátyol Rudolf, Muszka János, Kovács P. Emőke, Raceu Luminita, Pocsveiler Stefan, Budian Marius, Budian-Mihály Judit, Varga Crina, Mija Alina és Moldovan Andrei vették át.

Az Szatmár Év Embere díját a máramarosi Rozávlya (Rozavlea) településen született és Nagybányán élő és tevékenykedő Iustin Sigheteanu, Máramaros és Szatmár megye ortodox püspöke vehette át.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: