2009-08-14 16:28:47• hírek • MTI/AFP

A majmok is kedvelik utánzóikat

Mások utánzása a világ felfedezésének hasznos módja a majmoknál is, ám most az is kiderült, hogy azt az embert kedvelik jobban, aki "majmolja" őket - állítják amerikai és olasz kutatók most közzétett tanulmányukban.

A csuklyásmajmok (Cebus capucinus) szokásait vizsgáló szakértők megfigyelték, hogy az állatok szorosabb kapcsolatot építettek ki azokkal az emberekkel, akik másolták viselkedésüket.

A tanulmány során néhány majom viselkedését utánozták a kutatók például egy kis labdával, míg más állatokhoz olyan párt osztottak be, aki ezt nem tette meg. Megállapították, hogy a majmok következetesen több időt töltöttek azokkal az emberekkel, akik másolták viselkedésüket, mint azokkal, akik nem.

Ugyanez emberekre is érvényes lehet, írták a kutatók a Science tudományos folyóirat pénteken megjelent számában. "Az embereknek szimpatikusabbak azok, akik másolják viselkedésüket" - mondta Duane Alexander, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) vezető szakértője.

A kutatók úgy vélik, hogy az emberek óhatatlanul követik a másik testtartását, gesztusait, ami még akkor is elősegíti a kötődést, ha egyik fél sincs tudatában a másolásnak. A megállapítások olyan rendellenességek vizsgálatánál lehetnek fontosak, mint az autizmus bizonyos formái, amikor az utánzásban és a kötődésben zavar lép fel.
A vizsgálatokat a NIH, az olaszországi Nemzeti Kutatási Tanács, valamint a Pármai Egyetem kutatói végezték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: