2011-02-21 12:19:40• hírek • Szatmar.ro

A Dacia mentette meg a Renault európai piacát

A gazdasági válság alaposan megtépázta a nagy nemzetközi autógyárak forgalmát az előző években, ez alól azonban az egyik kivételt az olcsó Dacia jelentette, amely tény némileg aggodalmat keltett a francia sajtóban.

„A Dacia eredményei mentették meg a Renault-t a tavaly, ez pedig aggasztó. A román márka piaci részesedése eléri a 2%-ot. A Dacia nem áll messze a Seattól, sőt a Hyundai-tól sem. Az európai elárusítás 38%-a Franciaországra irányul, ami nem rossz eredmény egy olyan autótól, amit eredetileg nem is dobtak volna piacra Nyugat-Európában", írja a francia La Tribune francia gazdasági napilap.

A lap emlékeztet arra a tényre, hogy az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint a Dacia eladásai, főleg a Sanderonak és a Dusternek köszönhetően, 18%-al emelkedett Európában 2010-ben, míg a Renault-é 8,9%-ot zuhant, főleg a spanyol piac válságának következtében.


Sikert aratott a Duster fotó: 0-100.ro
Sikert aratott a Duster fotó: 0-100.ro


A Duster mellesleg nem csak a nyugati, de a román piacon is népszerű volt tavaly: a 12.526 példányszámot jelentő városi terepjárók (SUV) piacának 40%-át ez a modell tette ki, ezzel messze lekörözve a vetélytársait.

A második helyen a a Volkswagen Tiguan végzett 6%-os piaci részesedéssel, a dobogó harmadik fokát pedig a Ford Kuga kaparintotta meg 5%-al. Az első tíz helyet sorrendben a Hyundai ix35, a BMW X5, a Volkswagen Touareg, a BMW X6, az Audi Q5, a Hyundai Santa Fe és a Honda CR-V foglalja el.

A terepjárók piaca mellesleg 2010-ben 21%-al bővült Romániában, miközben az összeladások száma 18,3%-al esett vissza. A SUV-ok részesedése a teljes piac 11,5%-át tették ki 2010-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: