2011-04-02 10:45:39• hírek • MTI

A mai Európa

Soha nem látott mértékben nő Európa lakossága - derül ki az Eurostat pénteken megjelent népesedési jelentéséből, amely szerint ezt a trendet a nők gyermekvállalási kedve és a legális bevándorlók milliói mellett a várható élettartam növekedése is segíti.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közös fölmérése szerint a több mint félmilliárd lakossal rendelkező 27 EU-tagállamban 2010-ben is tovább nőtt a várható élettartam, és a 65 évre emelkedő nyugdíjkorhatárt tekintve a nők átlagosan 20 év nyugdíjra számíthatnak.
A 2009-ben született francia nők rendelkeznek az unión belül a leghosszabb, 85,1 éves várható élettartammal. A férfiak közül pedig a svédek 79,4 évvel állnak az élen.

A demográfiai adatok szerint a brit, a francia, az ír és a svéd nők vállalják a legtöbb gyermeket, és a termékenységi arány Luxemburgot, Máltát valamint Portugáliát leszámítva minden tagállamban emelkedett.
Az Európai Unióban 2003-ban átlagosan 1,47 gyermek/nő volt a gyermekvállalási arány, míg 2009-ben Írországban 2,07, Franciaországban 2,0, Nagy-Britanniában pedig 1,94 gyermek jutott egy anyára.

Lettország 1,31 gyermek/nő aránnyal került az utolsó helyre, és csak alig volt jobb a helyzet Magyarországon, valamint Portugáliában, ahol csupán 1,32 gyermek jutott egy anyára. A tagállamokban jelenleg több mint 20 millió bevándorló él, míg 12 millió EU-polgár lakik a születési helyéhez képest más tagállamban.

Németországba érkezett a legtöbb, 7,1 millió bevándorló, míg Spanyolországban 5,7 millió, Nagy-Britanniában 4,4 millió, Olaszországban 4,2 millió és Franciaországban 3,8 millió emigráns próbál szerencsét.


a brit, a francia, az ír és a svéd nők vállalják a legtöbb gyermeket
A brit, a francia, az ír és a svéd nők vállalják a legtöbb gyermeket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: