2006-08-19 01:07:52• hírek • Szatmar.ro

"A magyarság vérében van az európaiság"

 A Partiumi Magyar Napok első napján államalapító Szent Istvánra emlékeztek.

 Tegnap kezdetét vette az ötödik Partiumi Magyar Napok. A rendezvénysorozat első eseménye a 15 éves fenállását ünneplő Szent István Kör jubileumi ülése volt, melynek meghívott előadója Katona Tamás, nyugalmazott államtitkár volt. Előadásában párhuzamot vont a Szent István-kori magyarság helyzete és az EU-s csatlakozás előtt álló erdélyi és partiumi magyarság között. "A magyarságnak vérében van az európaiság, Európához tehát nem most csatlazik, mert mindig része volt"- hangsúlyozta.

Hasonlóképpen Szőcs Péter, a megyei múzeum igazgatóhelyettese is a két kor közötti hasonlóságra hívta fel a figyelmet. Kereskényi Sándor muzeológus Szent István alakja a két világháború közötti romániai magyar irodalomban címmel tartott előadást, majd Thoroczkay Sándor, a Szent István Kör elnöke ismertette az általa vezetett szervezet 15 éves tevékenységét, kiemelve a legfontosabb megvalósításokat. 

A megemlékezés tovább folytatódik augusztus 20-án, 11 órától a Római Katolikus Székesegyházban. Ünnepi szentmisét celebrál Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, majd a Szent István szobornál történő koszorúzás előtt Nt. Sipos Miklós református esperes mond beszédet. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: