2015-09-14 19:45:00• hírek • Kocsis Zoltán

A magyarság vállalása a szegénység vállalása! Ennek véget kell vetni!

„A magyarság vállalása sok esetben a szegénység vállalása is! Ennek sürgősen véget kell vetni! Ennek eszköze pedig a minőségi oktatás", jelentette ki Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A püspöki palota konferencitermében megtartott sajtótájékoztató házigazdája, Nm.Ft. Schönberger Jenő püspök megköszönte a magyar kormánynak az épített örökségünk védelmében nyújtott segítségét és egyházi vezetőhöz méltó önzetlenséggel kért további támogatást. „Tisztában vagyok vele, hogy az anyaországnak sok gyereke van, sok gyerekre kell odafigyeljen. Köszönöm, hogy mi azok közé tartozunk, akikre figyel és arra kérem, hasonlóképpen figyeljen a továbbiakban is ránk és a többi gyerekére is".

Potápi elmondta, véget szeretnének vetni annak a gyakorlatnak, hogy a magyarországi politikai és egyéb figyelem átsiklik Szatmáron és Székelyföldre vagy a szórványvidékre irányul. Az államtitkár kiemelte a történelmi vallások szerepét a magyarság megmaradásában és a magyar oktatás támogatásában. „Olyan gyerekeket láttam Nagykárolyban és Szatmárnémetiben, akiknek tartásuk van. Ez azt mutatja, hogy szilárd lábon álló intézményekre támaszkodhatnak, ahol szilárd identitást és magatartást kapnak", jelentette ki.

Miután részt vett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium évnyitóján, Potápi ígéretet tett: az iskola otthonául szolgáló épület rehabilitálásának ügyét az illetékes intézmények figyelmébe ajánlja. „Csakis az oktatáson keresztül tarthatjuk meg identitásunkat. Fontos, hogy a fiatalok minőségi oktatást kapjanak. Szorosan együttműködünk a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, amely egy szakképzési programot készít elindítani. A magyarság vállalása sok esetben egyenlő a szegénység vállalásával. Ennek pedig véget kell vetnünk! Ezzel véget tudnánk vetni az elvándorlásnak is. Aki elmegy, lehet, hogy sok mindent nyer, de biztosan sok mindent veszít is. Mi pedig nemzetként elveszítjük őket. Nekünk pedig célunk, hogy megerősítsük a Kárpát-medence magyarságát", fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Potápi elmondta, Kárpátalján működik az a rendszer, hogy a magyar nyelvű pedagógusokat a magyar állam is támogatja anyagilag, valami hasonlót szükség esetén akár Erdélyben is el tud képzelni.

Ezzel kapcsolatban Pataki Csaba szenátor elmondta, mióta látta a dán-német modellt, azóta erről álmodik Erdély kapcsán is. Dánia déli részén ugyanis a dán és a német kormány egyenlő mértékben támogatja a kisebbségi német iskolákat, mint ahogy Németország északi részén a dán kissebbségi tanintézményeket is. „A román társadalom el kell jusson egy magasabb társadalmi érettségi szintre, hogy megértse egy hasonló kettős finanszírozású rendszer előnyeit", tette hozzá.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő köszönetét fejezte ki, mert néhány évnyi ellenkező tendencia után a 2010 óta hatalmon lévő magyar kormány ismét megpróbálja minél szorosabbra húzni a szálakat a különböző elszakított nemzetrészek között. Azon véleményének adott hangot, hogy a történelmi épületek megtartása egyben megmaradásunk jele is, ezért köszönetet mondott a magyar kormánynak a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus templom, szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum óvodájának vagy a Református Gimnázium tetőszerkezetének rehabilitálásában vagy a Hám János-szobor felállításában nyújtott anyagi segítségéért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: