2011-01-28 15:24:02• hírek • Szatmar.ro

A magyarság katasztrófájára emlékeznek

A Don kanyari csatában elesett magyar hősökre emlékeznek január 29-én, szombaton délelőtt 10 órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székházában, az Árpád utca 18. szám alatt.

A szervezők a megemlékezést összekapcsolják Gellért Sándor halálának az évfordulójával is, akinek számtalan költeménye íródott a Don kanyari katasztrófáról. A rendezvényen a költő gyerekei olvasnak fel ezekből a versekből.
A magyarság történetében a Don-kanyarban vívott csata az egyik legszomorúbb fejezet. A kétszázezer magyar honvéd -40 fokos hidegben, megfelelő, téli ruházat és fegyverzet nélkül küzdött.

A 2. magyar hadtestnek a siralmas körülmények mellett azért is volt nehezére a harc, mert nem hitték el, hogy Magyarországtól 2000 kilométerre a saját hazájukat védik. Így nem csoda, hogy a hadsereg, szétesett, számtalan katona azonban félretéve mindent, hidegvérrel állta a sarat. A hatalmas pusztítás ellenére voltak olyan egységek is, amelyek még január 28-án is szinte eredeti állásaikban voltak, és fokozatosan kezdték meg a visszavonulást.

A harc utáni létszámjelentésből kiderült, hogy a 207 ezer honvédnek több, mint fele hiányzik. A Vörös Hadseregnek jelentése szerint 40-50 ezren vesztek oda a csatamezőn, 40 ezer személy vált hadifogollyá, és ugyanannyian megsebesültek a harc közben.


A magyarság egyik legnagyobb katasztrófája történt a Don-kanyarnál
A magyarság egyik legnagyobb katasztrófája történt a Don-kanyarnál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: